hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Tudomány

Egyes vegyi anyagok jelentősen növelik az emlőrák kockázatát

Ha fiatal, 36 év alatti nők munkahelyén szintetikus szálak és bizonyos szénhidrogének fordulnak elő, ez megháromszorozza az emlőrák előfordulásának kockázatát, amikor a nők elérik a változó kort – állapították meg kanadai kutatók csütörtökön közzétett tanulmányukban.
A montreali közegészségügyi intézet munkatársai 1169, 50 és 75 év közötti nő egészségügyi adatait elemezték. A nők közel felét emlőrákkal diagnosztizálták a menopauza után. A másik csoportba tartozó nőknél ugyanebben az időszakban (1996–1997) egyéb ráktípusokat diagnosztizáltak.
 
Szakemberek azt próbálták megállapítani, hogy életük során milyen anyagoknak voltak tartósan kitéve a nők munkahelyükön. Mintegy 300 különböző vegyi anyagot vettek számításba a kutatók. Az ezt követő modellezés és elemzés eredményeként szoros kapcsolatot találtak néhány gyakori szintetikus anyag és az emelkedett kockázat között.
 
A 36 éves kor előtt vegyszerekkel dolgozó nőknél volt a legnagyobb a kockázat. Azoknál a nőknél, akik akrilszálakkal dolgoztak, hétszer nagyobb volt az emlőrák kockázata, a nylonszállal dolgozó nők körében pedig kétszeres. Szintén nagy kockázatot jelentett bizonyos szénhidrogénekkel való munka, ez háromszorosára növelte a tumor kockázatát. Ismert, hogy fiatalon, a nő negyvenes éveiig, amikor az emlőszövet sejtjei még aktívak, érzékenyebbek a környezeti hatásokra, például a vegyszerekre. 
 
A kutatók hangsúlyozták, hogy az eredmények nem bizonyító erejűek, ám ismét rámutatnak arra, hogy a 40 évnél fiatalabb nők emlőszövete érzékenyebb a toxikus kémiai szerekre.
 
A tanulmány a British Medical Journal egyik szakkiadványában, az Occupational and Environmental Medicine című folyóiratban jelent meg.
 
MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink