hirdetés
hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Egyenesen a központba

Európa-szerte elismert osteoporosis-hálózat

A csontritkulásban szenvedők ellátásának hazai rendszere nemzetközi összehasonlításban is kiállja a próbát: az EU Egészségügyi Bizottsága mintaértékűnek írta le a magyar modellt. Ennek fő oka, hogy kevés európai ország dicsekedhet hasonló, országos osteoporosis-hálózattal. Dr. Lakatos Pétert, a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrologiai Társaság elnökét a további tennivalókról kérdeztük.

Hány beteget érint ma a csontritkulás Magyarországon?

– Körülbelül 600 ezer nőt és 300 ezer férfit, a szám a primer és a szekunder osteoporosis-formákban szenvedő betegeket is tartalmazza. Évente nyolcvanezer csonttörés történik hazánkban, de csak a betegek egy-két százaléka kerül el az osteoporosis-centrumokba. Egy esztendeje éppen ezért hoztuk létre a Nemzeti Törésmegelőző és Kockázatjavító Programot, amely NE TÖRJ néven vált ismertté. Ennek lényege, hogy a traumatológiákra bekerült, csontritkulás miatt törést szenvedett betegeket egyenesen az osztályról irányítsuk át az osteoporosis-központokba. Nyolc hónapja 58 ilyen centrum – Törésmegelőző Egység (TME) – működik, és eddig mintegy hatezer beteg gondozását kezdték meg.

Ki biztosítja a program anyagi hátterét?

– Plusz ráfordítást a TME nem igényel, a pácienseket OEP-finanszírozásból látjuk el. A rendszer megszervezését a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrologiai Társaság (a MOOT) finanszírozza.

Régóta megoldatlan probléma a férfi betegek gyógyszerelése.

- Valóban, a férfiak csontritkulásának gyógyszeres kezelése – pontosabban annak finanszírozása – ma még nem megoldott Magyarországon. Hiába regisztrálták három és fél éve a biszfoszfonátokat az osteoporosisban szenvedő férfiak kezelésére szolgáló egyetlen gyógyszercsoportként, az OEP ilyen indikációval még mindig nem támogatja. Az az abszurd helyzet állt elő, hogy míg az osteoporosisban szenvedő nők 1200, addig a férfiak 8000 forint körüli összeget kénytelenek havonta a gyógyszerre költeni. Egyedi igény alapján ugyan a férfiak is megkaphatják, egy alkalommal fél évre. Ez rengeteg adminisztrációval jár – kéthavonta meg kell újítani a recepteket, az OEP-pel ellenjegyeztetni stb. –, amely bizonyos betegszám felett már nem bírható.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Nemes János
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés