2024. április. 19., péntek - Emma.

Egyelőre nyoma sincs a nyájimmunitásnak Svédországban

A Portfolio azt írja, nem találnak arra utaló jeleket, hogy Svédországban bármit is segítene a társadalomban eddig megjelent immunitás.

A nyájimmunitás bonyolult dolog. Nem látjuk jelét annak, hogy a társadalomban jelenleg észlelhető immunitás lassítaná a fertőzéseket – mondja Anders Tegnell, Svédország vezető epidemológusa.

A svéd-modellként emlegetett védekezési módszer az egyének belátására bízta, hogy hogyan védekeznek a koronavírussal szemben, nem vezettek be kijárási korlátozást és más szigorú intézkedéseket. A járványügyi szakemberek pedig gyors nyájimmunitást, azaz közösségi szintű védelmet reméltek kialakulni az országban.

Ehhez képest most a fővárosban, Stockholmban csak minden harmadik ember vérében mutathatók ki antitestestek egy a héten publikált kutatás szerint, és ez a szintű átfertőzöttség még nem segít gyakorlatilag semmit a vírus terjedésének lassításában

Svédországban az utóbbi hetekben nagyon elszabadult a járvány, napi 7000-es átlagos esetszámról szólnak a jelentések, az intenzív ágyak gyorsan telnek a kórházakban, ezért a kormány eddig az országban példátlan szigorítást jelentett be, ami nemzetközi szinten még mindig nagyon laza szabály lenne: kilenc főnél nem gyülekezhetnek többen köztereken, és este 10 után nem értékesíthetnek alkoholt, írja a Bloomberg nyomán a Portfolio.

(forrás: Portfolio)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés