hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Egyben aggasztó is a várható élettartam növekedése

Az egészségügyi ellátás sikerének bizonyítéka, hogy több iparosodott országban átlépi a várható élettartam a lélektani határt, a 90 évet, másfelől viszont a csökkenő születésszámokkal párba állítva aggasztó trend rajzolódik ki – írja a HVG.

Az iparosodott országokban élők várható élettartama 90 év fölé emelkedhet 2030-ra. Vasilis Kontis, a londoni Imperial College munkatársa és kutatótársai 35 ország adatainak elemzésekor jutottak erre az eredményre. A The Lancet című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint, amelyről a hvg.hu-n olvashatunk, a férfiak és a nők várható élettartama közti különbségek is zsugorodni fognak.

A kutatók egy statisztikai modell és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) születési és halálozási adatai alapján számolták ki 35 fejlett ipari állam jövendőbeli várható élettartamát. Az eredmények szerint a férfiak élettartama növekedésének valószínűsége legalább 85 százalékos, a nők esetében 65 százalékos. A tanulmány a regionális különbségekre is rávilágít: 57 százalékos a valószínűsége annak, hogy 2030-ra Dél-Koreában 90 év fölé emelkedik a várható élettartam. Hasonló kort érhetnek meg a francia, a spanyol és a japán nők. Ez a szerzők szerint azért is meglepő, mert egyes szakértők még a századfordulón is úgy vélték, hogy a 90 éves határ átlépése egyszerűen lehetetlen.

(forrás: HVG)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink