hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

MediTech

Egy új anyag azonnal megállíthatja a vérzést

A traumás sérülések miatt a balesetek áldozatai nagyon rövid idő alatt rengeteg vért veszíthetnek. A Washingtoni Egyetem tudósai által kifejlesztett anyag pillanatok alatt megállíthatja a folyamatot.

Amikor megvágjuk magunkat, a testünk abban a pillanatban riadót fúj, hogy vérünket valahogy a szervezetünkön belül, a baktériumokat pedig azon kívül tartsa. A vérünkben található vérlemezkék sok sejtet gyűjtenek össze a seb körül, amelyek között aztán a fibrin nevű, fonalszerű fehérje kötődéseket hoz létre. A véralvadék ezután megszárad és normális esetben a bőr öngyógyító folyamatai során heggé alakul. Túl nagy seb vagy túl lassú alvadás esetén azonban az áldozatok élete veszélybe kerülhet.

A Washingtoni Egyetem kutatói éppen ezért létrehoztak egy olyan szintetikus anyagot, amelyet az éppen sok vért vesztő áldozatok szervezetébe kell befecskendezni. A PolySTAT névre keresztelt anyag a test XIII-as, fibrinstabilizáló faktor nevű enzimjét utánozza, amelynek feladata egyébként, hogy a fibrinszálak segítségére legyen a véralvadék megszilárdításában. A patkányokon végzett kísérletek azt mutatták, hogy a PolySTAT-tal nem kezelt, ütőerükön sérült állatok vérvesztesége 11-szer volt nagyobb az injekcióval ellátott társaikénál.

Az intenzív vérzések elállítására a gélek és nanorészecskék alkalmazásától a sebekre gyakorolt nyomásig természetesen már eddig is sok technika létezett, melyek azonban speciális tárolási követelményeik, költségük, illetve mérsékelt hatékonyságuk miatt nem a legjobb módszerek a feladat végrehajtásához. A tudósok szerint hatásfokát tekintve a PolySTAT a szervezeten kívül és belül is jobb eredményeket tud felmutatni.

(forrás: Gyártástrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés