hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Nőhet a melanómás betegek gyógyulási esélye

A HCEMM kutatócsoportjának csapata a világ negyedik leggyakoribb daganatos megbetegedése, a melanóma immunterápiás modelljét fejleszti tovább új technológiával és kísérleti modellekkel.

A Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ (HCEMM) közleményében kiemelték: az elmúlt 15 évben az áttétes melanómában szenvedők hosszú távú életkilátásai az ötszörösére javultak, az 5 éves túlélés már meghaladja az 50 százalékot. A kutatócsoport célja, hogy a gyógyulási arány tovább emelkedjen, illetve a jövőben a melanóma krónikus, kezelhető betegséggé váljon.

Kemény Lajos Vince, a kutatócsoport vezetője kiemelte: "az immunterápia tette lehetővé, hogy mára az áttétes melanómás páciensek korábban elképzelhetetlen gyógyulási esélyekkel rendelkezzenek világszerte". A kutatócsoport a terápiákkal szembeni rezisztencia kialakulását is meg akarja előzni. "Az igazi áttörést az jelentené, ha a melanóma (...) nem jelentene közvetlen életveszélyt a páciensek számára", vélekedett.

A melanóma az egyik legismertebb és legagresszívabb bőrdaganatos megbetegedés, amelynek kockázatát a túlzásba vitt napozás és a fokozott UV-terhelés bizonyítottan növeli, ezért mindenki számára ajánlják a rendszeres bőrgyógyászati szűrést.

Tavaly szeptemberben már komoly eredményeket ért el a HCEMM más kutatási projektje, akkor egy új fejlesztésű, gyorsabb rákdiagnózist eredményező eljárásról számoltak be. A HCEMM fókuszában a transzlációs medicina, vagyis az alapkutatási eredmények klinikai alkalmazásának elősegítése áll. A központ létrehozását az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs programja finanszírozta, működését több hazai finanszírozású pályázat támogatja.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink