2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Egy sikeres rákszűrés visszája

Nagy ünneplés övezte ebben a hónapban azokat az új eredményeket, amelyek igazolták, hogy a tüdő évenkénti CT vizsgálata jelentősen csökkenti a tüdőrákos halálozást a jelenlegi vagy a korábbi erős dohányosokban. Egy nagy, az amerikai kormányzat által támogatott vizsgálat kimutatta, hogy 300 CT elvégzésével meg lehet menteni egy emberéletet.

Most azonban attól tartanak a szakértők – például egy atlantai rádióhír miatt –, hogy a média olyan módon közvetíti a csak az erős dohányosokra érvényes eredményeket, hogy nagyon sok olyan személy is szükségét érzi majd a CT vizsgálatnak, aki sohasem dohányzott vagy más okból nem tartozik a vizsgált nagy kockázatú csoportba. Ez azt jelentené, hogy CT-k ezreit végeznék el fölöslegesen, ami jelentős sugárterheléssel járna, és a hamis pozitív eredmények miatt nagyon sok szükségtelen biopsziát és tüdőműtétet hajtanának végre.

Sok olyan ember is szükségét érzi majd a CT vizsgálatnak, aki soha nem is dohányzott

A szóban forgó vizsgálatban csak olyan nagyon nagy kockázatú, 55–74 éves személyek vettek részt, akik legalább 30 csomag-évnyi cigarettát szívtak (azaz pl. 30 éven át napi egy, 15 éven át napi két, vagy 10 éven át napi három dobozt), illetve akik már leszoktak, de korábban ők is ennyit füstöltek el. A kísérletbe 53 000 személyt vontak be, akiknek egyik részében évente CT vizsgálatot, másik részükben mellkasröntgent végeztek. A vizsgálatot idő előtt szakították meg, amikor kiderült, hogy a CT csoportban 20 százalékkal kisebb a tüdőrák miatti halálozás kockázata, mint a másikban.

A korai eredményeknek azonban van egy negatív oldala is: minden negyedik CT-n felfedeztek valamilyen rendellenességet, ami nemcsak fölösleges aggodalmat keltett, de sokszor újabb CT-t, biopsziát vagy műtétet végeztek miatta. Mindez ártalomnak tekintendő, de az ártalmak pontos nagyságát a korai befejezés miatt még nem tudták felmérni. Annyi bizonyos, hogy a személyek mintegy 1 százalékában úgy végeztek műtétet vagy részleges tüdőeltávolítást, hogy később kiderült: nem volt rákjuk. Történt mindez annak ellenére, hogy a vizsgálatban igen képzett radiológusok vettek csak részt.

Mivel az alkalmazott spirális CT értékelése nagy tapasztalatot igényel, amivel nem minden radiológus rendelkezik, biztosra vehető, hogy ha ezt a szűrővizsgálatot kis kockázatú személyek tömegein is elvégeznék, sokezer CT kellene egyetlen emberélet megmentéséhez, és az összes okozott ártalom igen nagy lenne.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: The New York Times)
hirdetés

Könyveink