hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Egy osztálynyi embert mentettek meg

A magyar szervdonációs koordinátor-hálózat kiépítésének kezdő lépesei már hoztak is bizonyos eredményt, derül ki az MTI híradásából.

Az első félévben munkába állt kilenc kórházi szervdonációs koordinátor 13 donor felismerését jelentette, így körülbelül 30 szervvel mintegy 30 ember életet mentették meg az orvosok - mondta az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) Szervkoordinációs Irodájának igazgatója az MTI-nek. Mihály Sándor kifejtette: az idén megkezdődött a magyarországi kórházi szervdonációs koordinátori hálózat kiépítése. Ennek célja, hogy minden potenciális donort időben felismerjenek és jelentsenek, és ezáltal minél több transzplantáció elvégzésére legyen lehetőség.

Tájékoztatása szerint erre az évre tíz kórházban tervezték, hogy elindítják a programot, és a következő három évben további 45 fekvőbeteg-ellátó intézményre terjesztenék ki.

A kórházi szervdonációs koordinátorok feladata a szervdonációs folyamat helyi szervezése, ahogy a donorgondozásban és a család tájékoztatásában való részvétel is. Munkájuk során naponta látogatniuk kell azon osztályokat, ahol agyi károsodás miatt kezelt betegek fekszenek, s jelentik a lehetséges donorokat. Ezenfelül úgynevezett retrospektív felülvizsgálatot is végezniük kell, ennek során azt ellenőrzik, hogy az elhunyt betegeknél, akiknél fennállt az agyhalál lehetősége, azt miért nem jelezték. Ennek a célja, hogy sikerüljön feltárni a fejlesztendő területeket - hangsúlyozta az igazgató.

Magyarországon 118 olyan hely van, ahol az agyhalál megállapításának megvannak a feltételei; az elmúlt 10 évben 96 kórház élt a donorjelentés lehetőségével.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés