hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Egy húszéves riadalmat elevenítenek fel

Bár jelenleg a világ gyakorlatilag BSE-mentes, a betegség bárhol, bármikor felütheti a fejét – írja a nol.hu.

A fertőző fehérjék, a prionok okozta betegségek közé tartozik pl. a juhok surlókórja, a szarvasfélék krónikus sorvadásos betegsége, a szarvasmarhák szivacsos agyvelőbetegsége (BSE, legismertebb nevén kergemarhakór) és a BSE humán változata, az új típusú Creutzfeldt–Jakob-betegség – emlékeztet a cikk.  Egyes szerzők szerint a fertőzött hús hőkezelése nem segít a fertőzés megállításában, mivel a prionok magas hőmérsékleten (300 C-fokon) is megőrzik szerkezetüket, ezáltal fertőzőképességüket.

Amikor a nyolcvanas évek végén az Egyesült Királyságban a szarvasmarhatelepeken felütötte fejét a százezres nagyságrendűvé duzzadt BSE-járvány, az emberek körében kitört a pánik, mivel a kór humán változata, az új típusú Creutzfeldt–Jakob-betegség, számos emberáldozatot követelt. Sokan lemondtak a marhahúsról, mások viszont a soha nem látott, alacsony húsárak miatt növelték marhahúsfogyasztásukat.

Az Emerging Infectious Disease Journal nevű tudományos lapban a múlt év végén jelent meg az az információ, hogy a japán Yuichi Murayama vezette kutatócsoport, másokhoz hasonlóan, nemrégiben azt találta, hogy a prionok által okozott betegségek nyál útján is terjedhetnek - olvasható a nol.hu cikkében.

(forrás: NOL)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink