2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Egy hét alatt 85 százalékkal emelkedett a fertőzöttek száma Izraelben

Ukrajnában már csak két régió maradt a legszigorúbb korlátozásokkal járó vörös besorolásban. Nemzetközi kitekintés.

Ukrajnában már csak a nyugati országrészben lévő Voliny és a keleti Zaporizzsja megye maradt a legszigorúbb korlátozásokkal járó vörös besorolásban, az összes többi, valamint a főváros, Kijev is a jelenlegi legenyhébb kockázatú, sárga besorolásban van, számolt be vasárnap az Ukrajinszka Pravda hírportál az egészségügyi tárca honlapján közzétett legfrissebb táblázat alapján. A közölt adatok szerint az elmúlt napban egy régióban sem haladta meg a kórházi ellátásra szorulók aránya a megengedett mértéket. Mindazonáltal Kijevben a legmagasabb a megbetegedések aránya: százezer lakosonként 490 fő.

Ukrajnában a tömegrendezvényeket, bevásárlóközpontokat, kulturális és sportlétesítményeket a vörös kategóriában lévő régiókban csakis azok látogathatják, akik felvették a védőoltás mindkét dózisát, gyógyultsági vagy friss negatív PCR-teszttel rendelkeznek. A sárga besorolású régiókban ehhez elegendő az oltás első dózisának felvétele is.

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter az UNIAN hírügynökség érdeklődésére kifejtette, hogy tárcája a védőoltás harmadik dózisa esetében két különböző meghatározást használ: a kiegészítő és az emlékeztető oltást. Az utóbbi a vakcina hatékonyságának növelésére adott adag, mivel idővel csökken az oltás hatékonysága. A kiegészítő oltás olyanok védelmére szolgál, akiknél a vakcina két adagja súlyos betegség miatt nem nyújt megfelelő védelmet, emelte ki. Emlékeztetett arra, hogy Ukrajnában így egyelőre nem kaphatja meg bárki az oltás harmadik dózisát. Ezt most még csak egészségügyi alkalmazottaknak és bentlakásos intézményekben dolgozóknak engedélyezték - mivel ők másoknál jobban ki vannak téve a megfertőződés veszélyének -, illetve azoknak, akiknek különböző egészségügyi okokból az immunrendszere kevésbé képes védekezni a vírussal szemben. Közéjük tartoznak a HIV-fertőzöttek, a daganatos betegek, azok, akik szervátültetésen estek át, valamint az immunhiányos betegségben szenvedők. A miniszter elmondta, hogy eddig 367-en kapták meg a harmadik adag oltást az országban.

Ukrajnában vasárnapra az eddig azonosított fertőzöttek száma 2810-zel 3 645 124-re, az elhunytaké 138-cal 94 838-ra nőtt. Az aktív betegek száma eközben több mint 1600-zal 122 074-re csökkent. Az elmúlt napon 1832 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

*

Egy hét alatt 85 százalékkal emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma Izraelben, jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet vasárnap. A szombati ünnepnapon a szokásosnál sokkal kevesebb, közel 37 ezer teszt elvégzésével 760 újabb izraeli bizonyult vírushordozónak, és október óta először két százalék fölé emelkedett a pozitív tesztek aránya.

A fertőzési ráta vasárnap 1,41 az egészségügyi minisztérium honlapja szerint, vagyis 100 fertőzött 141-nek adja át a vírust. Eran Szegal professzor, a Weizmann tudományos intézet biológiai statisztikusa elmondta, hogy ha különválasztják az omikron változat eseteit, akkor az Omikronnál 3-nál is magasabb adatot mértek az elmúlt tíz nap alapján, vagyis minden új omikronnal fertőzött legalább három másiknak adta át a vírusnak ezt a korábbiaknál sokkal fertőzőbb változatát.

A statisztikus azt jósolta, hogy két héten belül eléri a tízezret a naponta regisztrált új fertőzések száma, és a járvány megjelenése óta ebben a hullámban fertőződnek majd meg a legnagyobb valószínűséggel az emberek.

Ismét emelkedni kezdett az izraeli kórházakban ápolt Covid-betegek száma, jelenleg a 154 kórházi ellátást igénylő eset közül 98-an vannak súlyos állapotban, és 39-en szorulnak lélegeztetőgép segítségére. A kritikus állapotban lévők túlnyomó többsége, 82,5 százaléka, közülük a 60 év alattiak 96 százaléka teljes mértékben oltatlan a koronavírus ellen.

Pénteken 379, szombaton pedig 141 Izraelbe érkezőnél mutatták ki a vírust. Az Egyesült Államokból 135-en vitték el Izraelbe a fertőzést, az Egyesült Arab Emírségekből 60-an, Törökországból 59-en, Franciaországból 40-en, Magyarországról 30-an, az Egyesült Királyságból 21-en, Szaúd-Arábiából pedig hatan. Számos más országból is érkeztek csekélyebb számban vírushordozók, akiket a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren bevezetett szigorú teszteléssel kiszűrtek. A járvány megjelenése óta a 9,4 millió lakosú országban 1 364 289 fertőzöttet regisztráltak a hatóságok az egészségügyi minisztérium adatai szerint. Jelenleg Izraelben 11 894 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, többségük tünetmentes, vagy nagyon enyhe tünetei vannak.

Izraelben tavaly december vége óta 6 502 720, ötévesnél idősebb személyt - az ország lakosságának 69,93 százalékát - oltották be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával. 4 191 735-en,  a lakosság 45,08 százaléka már három oltást kapott. A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben tavaly február óta 8242-en, az utóbbi hét napban öten haltak meg Izraelben.

*

A világon 279 944 846 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 399 977 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban a világon 279 468 752 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 396 662 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink