hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Egy hatóanyag nemtől függően ellentétes hatásait figyelték meg

A PharmaOnline szerint a Barcelonai Autonóm Egyetem kutatói állati modellszervezeteken végzett vizsgálataik során kimutatták, hogy ugyanazon Tac2 neurális hálózat gátlása ellentétes hatást eredményezett hím és nőstény egerekben.

Az amigdalában elhelyezkedő hálózatot a kutatók a poszt-traumatikus stressz tanulmányozása miatt vizsgálták, és átmenetileg ozanetant hatóanyaggal, egy neurokinin-3 blokkolóval gátolták.

Megfigyelték, hogy hím egereknél a szer csökkentette a traumatikus események emlékeinek előhívási képességét, ám ugyanez a kezelés pont ellentétes hatást váltott ki nőstény állatoknál, azaz fokozta a fájdalmas tapasztalathoz fűződő emlékek intenzitását. A jelenség magyarázata, hogy a Tac2 útvonal gátlása során a hatóanyag két nemi hormon, a tesztoszteron és az ösztrogén neurális receptoraival kerül interakcióba.

Az eredmények rámutatnak annak a gyakorlatnak a tarthatatlanságára, hogy az embereken végzett gyógyszervizsgálatok során átlagosan 5,5:1 a férfi-nő arány, korábban például pont a Tac2 útvonallal végzett vizsgálatok során is túlnyomórészt férfiakon értékelték a hatóanyagokat.

Forrás: A. Florido et al. Sex differences in fear memory consolidation via Tac2 signaling in mice, Nature Communications (2021).

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink