hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Egy kikapcsolt gén miatt leszbikussá vált egerek

Nőstény egereket leszbikussá tudtak változtatni dél-koreai kutatók azáltal, hogy embrionális korban kikapcsolták az agyra ható ösztrogén szintjét szabályozó FucM gént. A kutatók szerint ugyanakkor ebből nem lehet semmiféle következtetést levonni az emberi szexualitásra vonatkozóan. Az eredményeket a BMC Genetics című folyóiratban hozták nyilvánosságra.

Az egyszerű eljárás hatására a felnőtt nőstények elutasították a hímek közeledését, és nőstény párt próbáltak találni maguknak.

Chankyu Park, a Koreai Tudományos és Technológiai Fejlesztési Intézet professzora, a kutatás vezetője elmondta: „A mutáns egerek agyában olyan megváltozott fejlődés zajlott le, minek eredményeképp szexuális preferenciájuk a hím egerekéhez hasonlított”.

A szakemberek már régóta keresik a genetika és a homoszexualitás kapcsolatát, ugyanakkor a legújabb tanulmány hangsúlyozza: lehetetlen megmondani, hogy a jelen felfedezést valóban kapcsolatba lehet-e hozni az emberi szexualitással. A bizonytalanság oka, hogy kutatók úgy vélik: az enzimet termelő gén kikapcsolásával megakadályozták, hogy a nőstény egerek agya kiszűrje az ösztrogént, és így kisebb mennyiségű ösztrogén hatásának legyen kitéve. Park professzor azonban hangsúlyozta: „míg az ösztrogén férfiasság teszi az egerek agyát, nincs ilyen hatása az emberekre.”

Mindezen okok miatt bízik benne, hogy lesz lehetősége megvizsgálni a gén által termelt enzim hatását az emberi szexualitásra, ugyanakkor tisztában van vele, hogy nagyon nehezen talál majd önkénteseket a kísérletekhez.

(forrás: Telegraph)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink