hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Egy félidő a váróban

Sinkó Eszter és Dózsa Csaba közgazdász a "Megmentjük az egészségügyet" jelszóval kormányozni kezdett Fidesz két éves teljesítményét elemzi a hvg.hu-n.

Összegzésként arra jutnak, hogy a  betegek azt biztosan nem érzik, hogy egyértelműbbek és világosabbak lennének a betegutak, a várólisták is nőttek, szemben a kormányprogramban vállaltakkal. A gyógyszerfronton bekövetkező kedvezőtlen hatások pedig nagy valószínűséggel az év második felére már komolyabban érezhetőek lesznek, többek között áremelkedésekben.

Sinkó Eszter a betegekre nehezedő bizonytalanságnak egy olyan lehetséges következményére is felhívja a figyelmet, ami a kormányzati törekvésektől függetlenül is fenekestől felfordíthatja az egészségügyi rendszert.

Úgy látja, a kormánynak most szembe kell néznie azzal, hogy - tekintettel az egyre pusztuló közfinanszírozott egészségügyre - a lakosság részéről komoly igény mutatkozik arra, hogy kiegészítő biztosításokat vásároljon. Sinkó szerint ha tömegessé válik ez az igény, komoly veszélyként jelentkezhet néhány év múlva, hogy ezek az emberek már nem akarnak két helyre hosszú távon fizetni. Ebben az esetben viszont a parlamentre gyakorolnak majd nyomást a drága magánbiztosítással rendelkező befolyásos csoportok, hogy legalább részben kiengedjék őket a kötelező társadalombiztosítási rendszerből. Ha ez megtörténik, a kiegészítő biztosítás immáron a társadalombiztosítást felváltó, helyettesítő biztosítássá válik majd. Ez pedig a társadalmi szintű kockázatközösség felborulásával járhat együtt. "Ezért kell az szja-törvény végrehajtási rendeletét e tárgyban körültekintően megalkotni. Teljesen ellenállni reménytelen a lakosság oldaláról jövő nyomásnak, de tudatosan kell alakítani a feltételeket, mert a spontaneitás itt később sokba kerül" – idézi a hvg.hu.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink