hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Egy dolgot kér karácsonyra: új szívet a kisfiának

„Több mint két hete került fel a fiam a hazai transzplantációs lista élére” – szólaltatja meg egy új szívre váró fiatalember apját a Magyar Hírlap.

„Néhány napja – eleveníti fel az eddig történteket a lap – már az európai transzplantációs listán várja új szívét az a 23 éves gyulafirátóti fiatalember, aki az elmúlt több mint két évtized alatt hősiesen küzdött ritka betegségével. Vass Máté úgynevezett nagyér-transzpozícióval született. Szíve éppen fordítva működik, ezért nem tud oxigénnel telítődni és felfrissülni a vére, amely létfontosságú szerveit működteti. Máté szíve októberben, egy megfázás után adta fel a harcot. A keringése összeomlott, ezért azóta egy ballonpumpára kötve fekszik mozdulatlanul az Országos Kardiológiai Intézetben.”

Az apja két és fél hónapja, amikor csak lehet, fiához siet. Persze, ez nem könnyű, nemcsak a munka és a kötelezettségek, hanem az anyagiak miatt sem. Vass Attila betegszállító. Minden másnap kell dolgoznia. Egyik nap a vesetranszplantáltakat szállítja hajnali négytől egészen éjfélig. Ez után nem egész egy napig tart a pihenő, és jön az általános kórházi szállítás, reggel héttől éjfélig, gyakran éjjel kettőig. Amíg tudott, minden másnap, abban a nem egészen egy szabadnapban Máté mellett volt a kardiológiai intézetben. Egy idő után a tartalékok is elfogytak. Most már csak hetente egy útra futja. Azt mondja, bár nem adtak le vészjelzéseket, nem hívott újságírókat, tévériportereket, nem sírta el bánatát talk show-kban, mégis sokan megtalálták és segítik.

„Gondolt-e már arra, hogy ha Máté új szívet kap, és a transzplantáció után egészséges lesz, olyan dolgokat is csinálhat, amit eddig nem?” – kérdezték. „Nem lehet vele erről beszélni. Próbáltam. Egyelőre hallani sem akar arról, hogy mi lehet majd akkor, ha… Azt szokta mondani, majd idejében apa. Majd ha már odaértünk” – idézi a szívre váró fiatalember apját a magyarhirlap.hu.

(forrás: Magyar Hírlap)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés