hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

 

Egy csendes gyógyítót találtak az ember hasüregében

A nagycsepleszt (omentum majus), amely egy zsíros hártya a hasüregben, mindeddig úgy tekintették, mint a féregnyúlványt: olyan szervnek, amely semmilyen említésre méltó működést nem fejt ki.

A chicagói Loyola Egyetem kutatói azonban nemrég azt mutatták ki, hogy az omentum feltehetően fontos szerepet játszik az immunrendszer szabályozásában. Ez a felfedezés új gyógyszerek kifejlesztéséhez vezethet a szervtranszplantáción átesett betegek és az autoimmun betegségekben – pl. a Crohn-betegségben – szenvedők számára.

„Bizonyítékaink vannak arra, hogy a nagycseplesz nem csupán egy hasi zsírtömeg” – mondta dr. Makio Iwashima immunológus, a PLoS ONE június 6-i számában megjelent vizsgálat egyik vezető szerzője.

A nagycseplesz a hashártya része, amely beborítja a hasüreg belső felszínét és a legtöbb hasi szervet, és a zsírraktár szerepét tölti be.

A mostani vizsgálatban egy kutatócsoport, amelyet dr. Iwashima és dr. Robert Love, a világszerte elismert tüdőtranszplantológus sebész vezetett, azt vizsgálta meg, hogy az egerek nagycsepleszének sejtjei milyen hatást gyakorolnak az egérből származó T-limfocitákra. A T-limfociták fertőzés esetén a szervezet első védelmi vonalmát alkotják: azonosítják, megtámadják és elpusztítják a baktériumokat, a vírusokat és más fertőző ágenseket.

Normális körülmények között a T-sejtek szaporodni kezdenek, amikor valamilyen fertőző anyaggal, például egy antitesttel találkoznak. De amikor a kutatók az omentum sejtjeit az aktivált T-sejtek közé helyezték el, a T-limfociták nem szaporodtak, sőt, elpusztultak. A nagycseplesz sejtjei kizárólag az aktivált T-sejtekre fejtettek ki ilyen hatást, az inaktív T-limfocitákra semmilyen hatást nem gyakoroltak.

Úgy látszik, hogy az omentum sejtek egy olyan anyagot szekretálnak, amely gátolja az immunrendszert. Ez a felfedezés olyan új gyógyszerek kifejlesztéséhez vezethet, amelyek kevesebb mellékhatás mellett szupprimálják az immunrendszert, mint a ma használatos szerek. Az ilyen gyógyszerek jó szolgálatot tennének például egy tüdőtranszplantáción átesett betegnek.

Mint dr. Iwashima elmondta, a nagycseplesz nemcsak az immunrendszert befolyásolja, hanem döntő szerepet játszik a sérült szövetek regenerációjában. Az omentum ugyanis mezenchímális őssejteket tartalmaz, amelyek a sérülés helyére vándorolnak és segítik a szövetek regenerációját. Ezekből a fajta sejtekből ugyanis sokféle specializált sejt tud kialakulni.

A mostani vizsgálatban kimutatták, hogy szövettenyészetben az omentum sejtjei tüdő- és csontsejtekké tudtak differenciálódni. Dr. Iwashima úgy gondolja, hogy a nagycseplesz lehet az a szerv, amely a szövetek gyógyítására és regenerálására specializálódott – írja a Science Daily.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Science Daily)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink