hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Egészségvédő adóemelés

Egy uniós tanulmány is a dohánytermékek árának további emelését javasolja az egészségpolitikai döntéshozóknak, írja a Világgazdaság.

Még legalább 5,4 százalékkal meg kell emelni a cigaretta jövedéki adóját ahhoz, hogy Magyarország teljesítse az Európai Unió elvárásait – mondta a Világgazdaságnak Falcsik István adószakértő.

Magyarország még mindig nem teljesítette az Euró­pai Unió azon irányelvét, mely szerint 2017 végéig a 2016-os árszinthez képest a dohánytermékek jövedéki adóját 29 százalékkal kellett volna megemelni. Az Európai Unió elvárásaitól elmarad az áremelés mértéke, a cigaretta jövedéki adója 4,3, a szivar jövedéki adója 4,5, míg a vágott dohányé 23,6 százalékkal emelkedett az elvárt 29 százalékos emelkedés helyett – mondta az RSM Hungary jövedéki üzletágának vezetője.

A dohánytermékek további áremelésére hívja fel egy európai uniós tanulmány is az egészségpolitikai döntéshozók figyelmét.

Az EU 28 tagországának adatait elemezve a felmérés arra mutat rá, hogy a cigaretta árának 10 százalékos emelkedése szignifikánsan csökkentené a cigarettafogyasztást, valamint a dohányzás okozta halálozást valamennyi vizsgált országban.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Könyveink