hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Egészségügyről a Parlamentben

A rokkantnyugdíjasok pénzügyei mellett az egészségügyről is szó volt az interpellációk között  az Országgyűlés hétfői ülésén.

MSZP: miért nem tárgyal a kormány az egészségügy fejlesztéséről?

Tukacs István (MSZP) arra várt választ, miért nem hajlandó a kormány vitát folytatni az egészségügy hosszú távú fejlesztéséről. Sorolta a visszás esetekről szóló sajtóhíreket, majd azt mondta: nem csökkennek a várólisták, sem a területi ellátási különbségek, az orvosnak tanulók pedig zömében külföldre akarnak menni. Kifogásolta azt is, hogy miközben a kormányoldal szerinte azt hangoztatja, hogy az egészségügy nem üzlet, "megyéje fideszes potentátjai egy magánklinika megnyitóján parádéznak".

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára szerint az ellenzék előszeretettel idéz álhíreket. Minden sürgős beteget ellátnak, sőt Budapesten egy átszervezett, hatékonyabb rendszerben látják el őket – szögezte le. Megjegyezte, amikor a szocialisták vizitdíjat és kórházi napidíjat kívántak bevezetni, nem konzultáltak arról. A szocialista kormány 650 milliárd forintot vont ki az egészségügyből és okozott káoszt az elbocsátásokkal. Most többletforrások vannak az egészségbiztosítási alapban, és szerinte csak ez a kormány tudott érdemben fellépni a várólisták ellen. Magyarországon éppen annyit kell várniuk az embereknek egy beavatkozásra, mint Nagy-Britanniában.

A képviselő nem fogadta el a választ, azt az Országgyűlés szavazta meg 103 igen szavazattal, 24 nem szavazat mellett.

A Jobbik az idősek egészségügyi ellátását bírálta

Lukács László György (Jobbik) azt kifogásolta, ahogyan az egészségügy a nyugdíjas korú betegekkel bánik, miközben a tartós megbetegedések aránya körükben a legmagasabb. Szerinte a kormány olyan egészségügyet teremtett, amelynek világos üzenete, hogy minél idősebb valaki, annál kevesebb joga van az élethez és a gyógyuláshoz. Bírálta a kormány azon döntését, amely szerint bizonyos rákbetegségek esetén egyes támogatott gyógyszereket a 75 évesnél idősebbeknél nem alkalmazzák.

Rétvári Bence válaszában cáfolta, hogy életkoruk alapján különböztetnék meg a rákbetegeket. Arra mutatott rá, hogy az ellenzék padsoraiban egyetlen orvos sem ül, ami azt mutatja, számukra csak a politikai osztozkodás volt fontos a legutóbbi választáskor. "De van köztük orvos-exportőr képviselő"  fordult a kérdezőhöz, majd kijelentette: a Jobbikban olyan képviselők ülnek, akiknek a pénz és a hatalom fontos, ahogy a támogatójuknak is. Az államtitkár felidézte azt az ellenzéki megállapodást, amelynek célja a fizetős magyar egészségügy paramétereinek meghatározása volt, szerinte ez az, amiben konszenzusra tudtak jutni az ellenzékben. Kijelentette: az ellenzéki felszólalók álhírekkel próbálják bizonyítani, hogy nem működik az egészségügy, ezért fizetőssé kell tenni azt.

A képviselő nem fogadta el a választ, az Országgyűlés azonban igen, 107 támogató szavazattal, 26 ellenvoks mellett.

MSZP: mire költötte a kormány a rokkantnyugdíjasoknak szánt pénzt? 

Tóbiás József (MSZP) azt firtatta, mire költötte a kormány az elmúlt nyolc évben a rokkantnyugdíjasoknak szánt pénzt. Miért vezették át a rokkantnyugdíjasokat az egészségügybe? Miért van pénz kisvasútra és luxusberuházásokra, de azokra az emberekre miért nincs, akik önhibájukon kívül szenvedtek egészségkárosodást? – sorolta kérdéseit. Emlékeztetett arra, hogy 200 ezer embert küldtek 2012-ben felülvizsgálatra, ennek következtében sokan kikerültek az ellátásból. A kormány ismerje el a rokkantnyugdíjasi rendszer átalakításának kudarcát  szorgalmazta.

Rétvári Bence azt vetette fel, hogy az MSZP kormányon még problémának tartotta, hogy sok aktív korú van a rokkantnyugdíjasok között. Korábbi szocialista kormánytagoknak még ellentétes volt a véleménye  mutatott rá, hozzátéve: az MSZP-nek nincsenek elvei. Az államtitkár rögzítette: mindenkinek igyekeztek garantálni a biztonságot. A táppénzszerű ellátások részei a társadalombiztosítási rendszernek, ezért azok a megváltozott munkaképességűeknek járó ellátások, amelyeket most egészségbiztosítási ellátásként folyósítnak, ugyanúgy a társadalombiztosítás részét képezik.

Tóbiás József a választ nem fogadta el, az Országgyűlés 109 igen, 35 nem szavazattal elfogadta.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink