hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Egészségügyi kérdések (is) a parlament előtt

A kórházi ellátásról, a mentőkről és az OEP-ről is szó volt egyebek között a Parlamentben.

MSZP: milyen kórházi ellátást kapnak az idősek a jövőben?

Tukacs István (MSZP) azokra a tervekre kérdezett rá, amelyek szerint az idősek kórházi ellátása a szociális ellátórendszer részévé válna. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára szerint a szakápolási otthonok kialakítása évtizede fennálló kérdés, a kórházak egy része ugyanis most sem gyógyító funkcióval működik. Át kell tekinteni az átalakítás lehetséges módjait, közölte.

LMP: felelőtlenség az OEP átszervezése

Ikotity István (LMP) az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) tervezett, szerinte felelőtlen átszervezéséről kérdezte a kormányt. Az Emmi parlamenti államtitkára, Rétvári Bence válaszában ismertette: az OEP funkcióinak egy része az államkincstárhoz, a többi pedig a kormányhivatalokhoz és a szakminisztériumhoz kerül. A részletek kidolgozása folyamatban van.

Fidesz: milyen fejlesztések történtek a mentőszolgálatnál?

Dunai Mónika (Fidesz) a magyarországi mentési rendszer fejlődésének történetét elevenítette fel, majd azt kérdezte, milyen fejlesztések történtek a mentőszolgálatnál. A kérdésre ismét Rétvári Bence államtitkár felelt, az intézkedések között felsorolva mentőállomások építését, felújítását. Az elmúlt években 27 új mentőállomás épült, és több mint 400 mentőautót vettek, tájékoztatott.

MSZP: miért kell megszüntetni az OEP-et?

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) azt firtatta, hogy mi szükség van az OEP megszüntetésére. Szerinte ezzel veszélybe sodorják a táppénz, a gyermeknevelési támogatások és a rokkantellátások rendszerét. Rétvári Bence erre azt közölte: az egészségügyi alap forrása 27 százalékkal emelkedett a jelenlegi kormány ideje alatt.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink