hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Egészségpolitika

Egészségügyi kérdések a Parlamentben

Hétfőn a Parlamentben a napirend előtti felszólalások egyebek közt az egészségügy finanszírozásával, a lisztérzékenységgel, a mozgássérültekkel és az élelmiszerbiztonsággal foglalkoztak.
KDNP: az egészségügy kapjon több forrást!

A kereszténydemokrata Nagy Kálmán a kormányzat egészségügyi politikáját ostorozta. Úgy ítélte meg, a kabinet hibás finanszírozási gyakorlatot folytat, „szétverték a kórházakat és a rendelőintézeteket”, a kormányt „csak a pénz érdekli”, ami veszélybe sodorta az egészségügyi ellátást Magyarországon. Szerinte a kormánynak és a kormánypárti képviselőknek is vissza kellene adniuk a mandátumukat.
Székely Tamás szakminiszter közölte: az idei év első kilenc hónapjában 11 milliárd forinttal több pénzt fordítottak az összevont szakellátásra, mint 2009 azonos időszakában úgy, hogy az intézményeknek ráadásul nem is kellett 13. havi bért kifizetni.
A miniszternek és a kormánynak felelőssége betartani a költségvetési törvényt – mutatott rá. Hozzátette: 2009-ben a Ház úgy döntött, hogy a központi költségvetés 300 milliárd forinttal egészíti ki az egészségügyi ellátásokra nem elégséges járulékbevételek összegét. Ez a keret 2010-ben a megduplázódik.

Fidesz: másképpen kell támogatni a lisztérzékenyeket

Heintz Tamás (Fidesz) a lisztérzékenyek támogatásáról kérdezett.
Véleménye szerint a keményítő támogatása helyett az érintettek számára a lisztet kellene támogatnia a kormánynak.
Székely Tamás azt válaszolta: a liszt nem minősül gyógyszernek, ezért nem tudtak rá támogatást adni. Hozzátette azonban: január elsejétől adókedvezményt vehetnek igénybe a lisztérzékenységben szenvedők.

Fidesz: mi újság a mozgássérültek igazolványával?

Hirt Ferenc (Fidesz) a mozgásukban korlátozott személyek új parkolási igazolványának elkészültéről érdeklődött.
Korózs Lajos államtitkár azt válaszolta: a civil szervezetek között sincs egyetértés abban, hogy hányféle igazolványtípus készüljön.

KDNP: hatékonyabb élelmiszerbiztonsági rendszert!

A kereszténydemokrata Medgyasszay László annak a véleményének adott hangot, hogy a jelenlegi szervezeti keretek között, az elégtelen személyi és anyagi feltételek mellett nem biztosítható a hatékony, megfelelő mennyiségű és minőségű hatósági élelmiszerellenőrzés Magyarországon.
A KDNP szándékai szerint ismét lesz hatékony, önálló állategészségügyi, élelmiszerellenőrzési és növényvédelmi szolgálat, amely garantálni fogja, hogy mindig egészséges élelmiszer kerüljön az asztalunkra – szögezte le.
Gőgös Zoltán államtitkár a „szántóföldtől az asztalig” elvvel indokolta az egységes igazgatás jogosultságát az élelmiszerbiztonság területén. Mint mondta, lehetetlen garantálni minden egyes élelmiszer tételes ellenőrzését, az élelmiszerbiztonság elsősorban gyártói és forgalmazói feladat, a kormányzatnak a rendszer kikerülését lehetővé tévő esetleges kiskapukat kell bezárnia.
Az államtitkár közölte: van még mit tenni, de a rendszer működik és senkinek nincs félnivalója a Magyarországon forgalomba hozott élelmiszerektől.

Forrás: MTI




cimkék

hirdetés

Könyveink