hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Egészségügyi ellátásra gyűjt a magyar

Az aktív korú lakosság körében az első két helyen az előre nem látott élethelyzetekre, valamint az egészségügyi kiadásokra való gyűjtés áll.

A kormány a pénzügyi tudatosság fejlesztésével szeretné felhívni a figyelmet az öngondoskodásra, prioritásnak tekinti, hogy a pénzügyi edukáció a köznevelés részévé váljon – mondta Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium (PM) pénzügyekért felelős államtitkára az Okosan a pénzzel című, a pénzügyi tudatosság fejlesztését megalapozó, a legfrissebb kutatásokat és eredményeket bemutató konferencián. Szerinte a pénzügyi tudatosság fejlesztése azért fontos, mert folyamatosan új, egyre bonyolultabb pénzügyi termékek jelennek meg, és az ismeretek hiánya hatalmas károkat tud okozni a lakosságnak. Emellett a demográfiai trendek – például az egyre magasabb átlagos életkor – miatt is egyre fontosabb a pénzügyi tudatosság, az, hogy az állami nyugdíjrendszer mellett egyfajta öngondoskodás kialakuljon.

A lakosság megtakarítási lehetőségei az utóbbi időben jelentősen emelkedtek, kiemelkedőek európai, közép-európai viszonylatban is. A kormány adókedvezményekkel, lakossági állampapírokkal ösztönzi az öngondoskodást. Az OECD-módszertanon alapuló 2018-as felmérés eredményei szerint a lakosság pénzügyi tudatosságának az átlagszintje a 2010-es és a 2015-ös felméréshez képest is csökkent – mondta az államtitkár.

Az aktív korú lakosság körében a nyugdíjcélú megtakarítás az ötödik helyen van, az első két helyen az előre nem látott élethelyzetekre, valamint az egészségügyi kiadásokra való gyűjtés áll. Ezzel kapcsolatban Gion Gábor megjegyezte, nem biztos, hogy a lakosság tudatában van annak, hogy utóbbi célokat biztosítással is el lehet érni.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink