hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Egészségügy: milyen feladatok várnak az 5. Orbán-kormányra?

Az ötödik Orbán-kormánynak bőven lesz, lenne tennivalója az egészségügyben, írja elemzésében a Növekedés.hu.

Az orvosok bérrendezésével és a hálapénz korrupcióvá minősítésével a rendszerváltás utáni kormányok két jelentős adósságát is lerótta a most leköszönő kabinet. Az egészségügyi ellátórendszert azonban – elődeihez hasonlóan – a negyedik Orbán-kormány sem tudta hatékonyabbá tenni, ami jelentős mértékben hozzájárul a magyar lakosság rendkívül rossz egészségi állapotához. Az ötödik Orbán-kormánynak bőven lesz, lenne tennivalója az egészségügyben, közli a lap, jelezve: a koronavírus-járvány a világban mindenütt kizökkentette a normál kerékvágásból az egészségügyi rendszerek működését. Emiatt mindenütt elmaradtak a nem sürgős műtétek, aminek következtében jelentősen meghosszabbodtak a várólisták; szüneteltek a szakorvosi rendelések, s egy időben a szűrővizsgálatok is. Közben az orvosok és ápolók az átlagosnál is nagyobb fizikai és lelki terhelésnek voltak kitéve.

Mindez – részben – magyarázatot adhatna arra, hogy miért nem sikerült előrelépést elérni a lakosság egészségi állapotának javításában, az egészségügyi ellátórendszer hatékonyságának növelésében. A helyzet azonban az, hogy évtizedek óta ez az egészségügyi stratégiák fő célja, amelynek elérésébe most először szólt közbe egy világjárvány.

Az MNB Versenyképességi jelentései évek óta részletesen kitérnek az egészségügyi rendszer hiányosságaira és a legfontosabb teendőkre is. Az első és legfontosabb ezek közül az általános egészségi állapot javítása, mert ez a társadalom elöregedése mellett egyre nagyobb terhet ró az egészségügyi ellátórendszerre.

A teljes cikket ITT olvashatja

(forrás: Növekedés.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink