2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Egészségturizmus: Magyarország jól teljesít

Egyre több ember fekszik kés alá külföldön, ami új szintekre emeli az orvoslást és a turizmust is, derül ki a Növekedés.hu összeállításából.

Zabok egy kis falucska Horvátországban, ahova évente több ezer páciens látogat el egész Európából és a Közel-Keletről, hogy csípő- vagy térdprotézis műtéteken essenek át a Szent Katalin Kórházban, ami kifejezetten ortopédiára specializálódott. Valaki azért megy, mert országában nem biztosítanak ilyen szintű ellátást, mások azért, hogy elkerüljék a hosszú várólistát a közegészségügyi kórházaknál, vagy éppen országában a privát egészségügy túl sokat számítana fel a műtétért. Mindenesetre Horvátország az egyik legkedveltebb egészségügyi turisztikai célpont, írja a Növekedés.hu.

De például Barbados a lombikbébi programjairól híres, a nemátalakító műtéteket Bangkokban csinálják a legjobban, Magyarországra leginkább fogorvoshoz jönnek a külföldiek, Törökországba pedig hajbeültetésre.

Nehéz pontos számot mondani, hogy mekkora az iparág, hiszen minden ország maga határozza meg, mi is számít bele az egészségügyi turizmusba. Például vannak olyan nemzeti statiszták, amelyek már egy wellness szálloda látogatását is egészségügyi turizmusba sorolják, illetve azt is, ha valaki megbetegszik nyaralás közben és ellátásra szorul. Az Allied Market Research, kutató cég becslése szerint 2016-ban 61 milliárd dollár forgalom keletkezett ebben az iparágban. De Keith Pollard a LaingBuisson, kifejezetten az egészségügyi turizmust kutató cég vezetője szerint az ipar ennél sokkal kisebb, olyan 10- 15 milliárd dollár körül mozog.

Egyre több ember hajlandó kifizetni az útiköltséget, hogy olyan ellátást kapjon, amelyet otthon nem kaphat meg vagy csak sokkal olcsóbban. Például egy szívbillentyű műtét Németországban 30000 euró, de a szomszédos Ausztriában mindössze csak a fele.

(forrás: Növekedés.hu)
hirdetés

Könyveink