hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Egészségileg és anyagilag is kockázatos a merülés

A nyári búvárkodást alkalmilag kipróbálok közül sokan tévesen hiszik, hogy elég nekik az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EEK) - hívja fel a figyelmet a Magyar Búvár Szakszövetség.

Közleményükben arra emlékeztetnek, hogy az extrém sportolás közben elszenvedett balesetekre nem terjed ki az EEK védelme, a társadalombiztosítási ellátás - az életmentő sürgősségi ellátások kivételével - nem fedezi a költségeket. A rendszeresen merülők 80-90 százaléka ezért köt is kiegészítő biztosítást, de mellettük további több ezer magyar próbálja ki alkalmilag a népszerű tengerparti országokban - Egyiptomban, Törökországban, Görögországban, Máltán, Cipruson és Horvátországban - az úgynevezett készülékes búvárkodást.

A közlemény a búvárkodás kockázati tényezői között említi, hogy a túl gyors emelkedés tüdősérülést okozhat, a nem megfelelően beosztott levegőmennyiség pedig fulladásveszélyt. Ugyancsak problémát okozhat, ha a búvárt elsodorja egy áramlás, de akár a felszínen is történhet baj, ha például a búvár elesik, és a hátán lévő 20 kilós palack miatt szenved sérülést – ezek kezelésének költségeit megfelelő utasbiztosítás hiányában a balesetet elszenvedő turistákra hárítják a kórházak.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink