hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Egészséghatástani vizsgálatok kellenek!

A népegészségüggyel szorosan összefüggő egészséghatás-vizsgálatok hazai elterjesztéséről, intézményrendszerének kialakításáról tanácskozik szombaton Debrecenben kihelyezett ülésén az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága - közölte Schvarcz Tibor, a bizottság szocialista alelnöke a tanácskozást megelőző pénteki sajtótájékoztatón.

Az egészséghatás-vizsgálatok a nemzetközi gyakorlatban a környezeti hatásvizsgálatok mintájára terjedtek el. Az Európai Unió jelenleg hatályos amszterdami szerződése konkrét kötelezettségként mondja ki, hogy minden uniós közpolitikai döntés előkészítésénél vizsgálni kell az egészségre gyakorolt hatást és érvényre kell juttatni az emberi egészség védelmének szempontjait - tette hozzá. Mikola István, a bizottság fideszes alelnöke megjegyezte: szeretnék, ha a kormányzati döntéshozatalban felértékelődne a szakpolitika, így az egészségügyi szakpolitika is. Szeretnék elérni, hogy a döntés-előkészítés során figyeljenek arra, hogy a törvények, rendeletek, határozatok bevezetésének milyen népegészségügyi hozadéka van.
Mindkét politikus a magyar egészségügy zászlóshajójának nevezete a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumát (DEOEC), amelynek népegészségügyi kara nemzetközileg elismert munkát végez a lakosság egészségügyi állapotának monitorozásában, s erre alapozva az egészséghatás-vizsgálatok elterjesztésében.
Ádány Róza professzor, a DEOEC Népegészségügyi Karának dékánja emlékezetett rá, hogy az első Nemzeti Fejlesztési Terv kiemelt projektje volt a debreceni Auguszta program, amely a térség lakossága szív-és érrendszeri, illetve onkológiai állapotának jelentős javítását tűzte ki célul.
E program keretében jött létre az első Kelet-közép-európai Népegészségügyi Obszervatórium, amelynek megfigyelései alapjául szolgálnak az egzakt bizonyítékokon alapuló egészséghatás-vizsgálatoknak - mondta a professzor.
Ádány Róza hozzátette: az egészségügyi miniszter a napokban jelentette be, hogy a debreceni obszervatórium tapasztalatait országossá terjesztik: az országos obszervatórium - a lakosság egészségi állapotát feltérképező és folyamatosan monitorozó szervezet - az ÁNTSZ és hat hazai egyetem együttműködésével jön létre.
Ádány Róza közölte: eddig két kiemelt uniós projektben, a minőségi bortermelésre való áttérés, illetve a cigány lakosság lakhatási körülményeinek egészségügyi hatásvizsgálatát végezték el.


Forrás: MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink