hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Egészséges is lehet a csokoládé

A sötét csokoládé az emberiség egyik legrégibb gyógyszere. Biológiailag értékes, nagy flavonoidtartalmú kakaóbabból készül, s akár külsőleg is alkalmazható. Mindez az "egészségvédő csokoládé", azaz egy új magyar innováció budapesti bemutatóján hangzott el, amelyen hozzáértők beszéltek a csokoládé kedvező élettani hatásairól.

Dr. Matos Lajos szívgyógyász többször, több helyütt írt már a csokoládé kedvező hatásairól; szerinte az elmúlt években számos tudományos vizsgálat igazolta a sötét csokoládé ereket védő, véralvadást gátló és vérnyomáscsökkentő hatását. Az olasz Moli-Sani projekt eredménye szerint az étcsokoládét kedvelők vérében 17 százalékkal volt kisebb egy gyulladást jelző vegyület, a CRP koncentrációja, mint a kontrollcsoportban lévő embereknél.

A Panamában élő kuna indiánok körében nincs magas vérnyomás, aminek hátterében nem találtak genetikai okot. Kiderült azonban, hogy naponta több pohár házilag készült csokoládét isznak, ám ezt a szokást a nagyvárosba költözők nem folytatják - meg is jelent körükben a magas vérnyomás.
A flavonoidokban dús csokoládé növeli az agyi vérellátást is, theobromin tartalma miatt köhögéscsillapításra alkalmazható, valamint hangulatjavító hatása is közismert.

Ezen túl azonban a csokoládá másra is jó. Mint azt Lengyel Margit klinikai farmakológus elmondta, amennyiben a csokoládét külsőleg alkalmazzák, annak hatóanyagai puhítják és hidratálják a bőrt, ezért terjed a "ne csak egye, hanem kenje is" megközelítés. 
A kakaóbab fermentálása, szárítása, pörkölése során a hatóanyagok 90 százaléka elvész, megsemmisül. A boltok polcain jelenleg található csokoládék az így feldolgozott kakaóból készülnek, nagy mennyiségű finomított cukrot és adalékanyagokat tartalmaznak, kalóriatartalmuk magas. A hagyományos feldolgozás alatt sajnos kifejezetten az a cél, hogy a hatóanyagok jelentős részét megsemmisítsék, mivel azok igen keserűek - emlékeztetett az innovatív csokoládét gyártó gyöngyösi cég vezetője, Godó Tamás.Az új antioxidáns-csokoládéban más fekete csokoládékhoz képest 5-8-szoros a hatóanyag-tartalom, emellett mangosteen gyümölcskoncentrátumot és mézkivonatot is tartalmaz.


medicalonline.hu

 

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés