hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Egészségben töltött nyugdíjas évek – nem állunk jól

Várhatóan több, mint 16 évet töltünk majd nyugdíjban, ám a Bankmonitor szerint a várható egészségben eltöltött idő esetében nem ilyen egyértelmű a növekedés.

Magyarországon a nők esetében közel 20 év a várható nyugdíjban töltött idő – férfiként ez 4 évvel rövidebb –, azonban ebből a húsz évből mindössze hatot töltenek egészségben – írja a Bankmonitor.

Hazánk ezzel a 6 évvel a mezőny vége felé található az uniós ranglistában. Közvetlen szomszédainknál ugyan hasonlóan alacsony ez az érték – Szlovákiában 4 évet sem éri el, Horvátországban kicsivel több, mint 4 és fél év, míg Romániában ugyanúgy 6 év, de Ausztriában például már közel 8 év –, de jelentős elmaradásban vagyunk az Európai Unióban jellemző közel 9 és fél évtől.

Németországban közel 12, Svédországban több, mint 16 évet töltenek egészségben a nyugdíjasok, ami az egyik legmagasabb az EU-ban. Ellentétben a nyugdíjasként várható élettartammal (ami szinte folyamatosan emelkedik), az egészségben eltöltött idő változása nem egyértelműen pozitív.

Minél egészségesebben élünk, várhatóan annál több időt tudunk majd a nyugdíjban is egészségben eltölteni
Minél egészségesebben élünk, várhatóan annál több időt tudunk majd a nyugdíjban is egészségben eltölteni

Az eltéréseknek okai lehetnek a gazdasági különbségektől (magasabb gyógyászati ellátás, több rekreációra elkölthető összeg), a klimatikus viszonyok, a kulturális különbségek, vagy a szabályzói környezet (kötelező szűrővizsgálatok). Minél egészségesebben élünk, várhatóan annál több időt tudunk majd a nyugdíjban is egészségben eltölteni, és várhatóan annál kisebbek lesznek a gyógykezelési költségek, de valamennyivel nőnek a megelőzést szolgáló kiadások.

 

(forrás: Bankmonitor)
hirdetés

Könyveink