hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Égési sebeket, vakságot okozhat

Magyarországon is megjelent a kaukázusi medvetalp, a növény levelének érintése égési sérüléseket, súlyosabb esetben akár vakságot is okozhat – írja a Híradó.hu.

„Vigyázat, veszélyes! Vakságot és kiütéseket okozhat!” – ilyen feliratú táblákkal figyelmeztetik a lakosokat a Tisza-menti Gergelyiugornyán. A szabolcsi üdülőfaluban 200 négyzetméternyi területen jelent meg az elmúlt hetekben a kaukázusi medvetalp. Magyarországra valószínűleg Kárpátaljáról került, a Tisza sodorhatta idáig a magvait. Rendkívül igénytelen növény, ezért bárhol megtelepszik, viszont csak nehezen lehet kiirtani.

Idézik Balogh Lajos botanikust, aki azt tanácsolja, kérjen orvosi segítséget, aki a levelekkel kontaktusba kerül. „A növény nedvének a bőrre kerülésével, vagy egyáltalán a növény érintésével okoz heves bőrgyulladást, hólyagosodást, égési sérüléseket” – olvasható a hirado.hu-n.

Egy korábbi hiradóanyagból az is kiderül, hogy a kaukázusi medvetalpat egykor takarmánynövényként vitték be Kárpátaljára, ahol aztán elterjedt,  s gyakran okoz sérüléseket. Igaz, csak virágos állapotában veszélyes, viszont szinte egész nyáron virágzik.

(forrás: Híradó Online)
hirdetés

Könyveink