hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Egerek bőrsejtekből

Egerek bőréből nyert sejteket őssejtekké programoztak vissza kínai kutatók, majd ezekből élő, egészséges állatokat hoztak létre – közölte csütörtökön a Nature című tudományos folyóirat. A szakértők elhatárolódtak attól a felvetéstől, hogy ezzel megoldódott a klónozás kérdése.
A kutatók arra programozták a felnőtt testi sejteket, hogy állítsák vissza biológiai órájukat a nullához közeli állapotra, mintha embrionális őssejtek lennének – így jöttek létre a pluripotens bőrsejtek (az angol megnevezés alapján iPS sejtek). Az ilyen sejtek – a néhány napos embrióból kivett embrionális őssejtekhez hasonlóan – még minden irányba, bármilyen sejttípussá képesek átalakulni.
Ha ilyen tulajdonságú sejteket nőstény egerek méhébe ültetnek, egészséges egérkölykök születhetnek. A kínai kutatók sikeres kísérlete azt jelenti, hogy elméletileg lehetséges klónozni valakit közönséges, felnőtt bőrsejtjeiből kiindulva – ám a szakértők gyorsan elhatárolódtak e feltevéstől.
„Etikátlan lenne megkísérelni az iPS sejtek felhasználását az emberi szaporodásban. Fontos, hogy a tudományban létezzenek etikai határok” – nyilatkozta Fanyi Zeng, a Sanghaji Csiao Tong Egyetem orvosi genetikai intézetének munkatársa, a tanulmány egyik szerzője.
A kínai tudományos akadémia állami reproduktív biológiai laboratóriumában a Csi Csou (Qi Zhou) által vezetett csoport iPS sejteket hozott létre az egerek kötőszöveteiben található fibroblasztsejtekből kiindulva. A bőrsejtekből a kínai kutatók 37 őssejtvonalat hoztak létre, ezek közül három vezetett élethez. A legjobbnak bizonyult őssejtvonalból született egerek között volt olyan is, amely kilenc hónapig élt – mondta el Zeng. Tájékoztatója szerint összesen több mint száz második, illetve hasonló számban harmadik generációs egér jött világra a kísérlet eredményeként, ami bizonyítja a rendszer erősségét és termékenységét.
Az őssejtek a test mestersejtjei, amelyekből a szövetek, a szervek és a vér felépül. Az embrionális őssejtek a leghatékonyabbak, mert belőlük még bármilyen szövettípus kialakulhat, ám etikai okokból felnőtt testi sejtekből kiindulva is zajlanak világszerte őssejtkutatások.
Sarkadi Balázs akadémikus, az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársa, az MTA és a Semmelweis Egyetem közös Membránbiológiai Kutatócsoportjának vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a most közölt kísérleti eredmények logikus következményei annak a már két éve felismert lehetőségnek, hogy szöveti sejtek visszaprogramozhatók embrionális típusú, korai őssejtekké. „A megfelelő gének beültetése vagy aktiválása mintegy letörli az érett szöveti sejtek, például bőrsejtek memóriáját, és a sejt visszatér ősi állapotába, amikor még valamennyi sejt- vagy szövettípust létre képes hozni. Az iPS őssejtvonalak ma már rendelkezésre állnak a szöveti fejlődés, a genetikai betegségek vagy éppen a daganatok kutatására. Ugyanakkor mindeddig nem sikerült ilyen iPS, embrionális jellegű őssejtekből élő állatokat létrehozni - most ez a fontos lépés is megtörtént” – kommentálta a Nature-ben megjelent eredményt a nemzetközi hírű kutató.
Sarkadi szerint mindez bizonyítja, hogy a technológia egyértelműen alkalmas az új biológiai lehetőségeket adó állatklónozás kivitelezésére is. „Az emberi klónozás természetesen veszélyes és értelmetlen kalandozás lenne” – tette hozzá. Az indukált őssejtek esetében még mindig nagyon sok problémát jelent a bejuttatott gének esetleges káros, daganatkeltő hatása, így az embrionális vagy az iPS sejtek orvosi alkalmazása még számos megelőző kutatást igényel.
MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink