hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Éger támogatja a ReSzaSz javaslatát

A lehető legjobb az lenne, ha megvalósítanák a Reszasz javaslatát, és 2018 januárjában beépítenének egy harmadik lépcsőt a béremelésbe, mondja a Magyar Hírlapnak Éger István, az orvosi kamara elnöke.

(...) – Amikor a béremelés kérdéséről tárgyaltunk a döntéshozókkal, globális megoldást kerestek, ami mindig úgy tud működni, hogy van egy Gauss-görbe, amelynek a nagy részére érvényes a megoldásunk, viszont vannak a szélső értékek, amelyek eltérnek a normálistól. Ebből adódnak azok a helyzetek most, hogy például az a kezdő patológus, aki eddig igényelte a neki járó százötvenezer forintos ösztöndíjat, a mostani emeléssel – mivel nem tartozik hozzá a tevékenységéhez a műszakon kívüli munkavégzés, ami pótlékkal járna – az eddigi százötvenegyezer helyett százhétezer forintot kap pluszban. Megrótták utólag a kamarát, hogy miért mentünk ebbe bele, de el kellett jutnunk az egyéves tárgyalás alatt egy megoldásig, ehhez pedig kompromisszum kellett. Ennek voltak vesztesei, ezt mi jeleztük is előre, őket kompenzálják most.

A Rezidensek és Szakorvosok Szövetsége (Reszasz) úgy oldaná meg a problémát, hogy a béremelés jövő novemberi második ütemét előrehozná januárra. Erről mit gondol?

– Nyílt titok, hogy a mi eredeti elképzelésünk is azt volt, hogy az emelések teljes összegét legkésőbb jövő év januárig fizessék ki. Komoly és kemény tárgyalások zajlottak erről, rendkívül extrém helyzetek alakultak ki. Velem például sosem fordult még olyan elő, hogy egy ágazati bértárgyaláson a pénzügyi tárca államtitkára vagy az ő helyettese velünk közvetlenül kardozzon. Nagyon sokáig ellenálltunk egyébként a felvonultatott megoldási javaslatoknak, úgy érzem, ez sok milliárd forint pluszt hozott az eredeti elképzeléshez képest. De volt egy pont, ami után már nem lehetett tovább feszíteni a húrt, reálisan eddig mehettünk el. Ehhez képest azonban minden olyan megoldás, ami ezt pozitívan felülírja, támogatandó. A lehető legjobb az lenne, ha megvalósítanák a Reszasz javaslatát, és 2018 januárjában beépítenének egy harmadik lépcsőt a béremelésbe. Erre nagy szükség lenne, hiszen a kétütemű emeléssel még mindig nem érjük el a visegrádi négyek közül a közvetlenül előttünk álló Szlovákia átlagos minimum szakorvosi bérét sem, ami ezerkilencszáz euró.

A teljes interjú

hirdetés

Könyveink