hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Éger: Későn jött a segítség

Az emberi erőforrások minisztere szerint a kormány 30 milliárd forintot fordított a körzeti orvosok felzárkóztatására. A Magyar Orvosi Kamara elnöke a Hír TV Newsroom című műsorában azt mondta: későn jött a segítség.

Az Állami Egészségügyi Ellátóközpont adatai szerint 2015 júliusában még 231 betöltetlen körzet volt, idén augusztusra ez a szám azonban 317-re emelkedett.

„Minden éveben havi 130 ezer forinttal emeltük meg, egy év kiesés volt. Természetesen nekik kell fenntartani az infrastruktúrát, de azért ez jelentős előrelépés. A praxis vásárláshoz nagyon komoly hiteleket adtunk, aztán van vissza nem térítendő támogatás is. Ez, ha nem is oldja meg a problémát, de mindenképpen csökkenti a feszültséget” – jelentette ki Balog Zoltán miniszter.

Ha öt évnél tovább betöltetlen egy praxis, akkor 20 millió forint nettó  támogatást kaphat az a háziorvos aki hat évig ellátja a munkát az addig üresen álló körzetben.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke Newsroom című műsorban azt mondta: gyorsan és határozottan kell vonzóvá tenni a háziorvosi pályát. Ezt pedig béremeléssel, és a 25 éve várt hatásköri lista elkészítésével lehet elérni.

„Ha későn kezdenek hozzá és nem kellő gyorsasággal, hanem csak egy ilyen lassú, lépésről-lépésre való felzárkóztatással, akkor hiába lesz mindaz, ami egyébként teljesen úgy van ahogy ön idézte. Nagyon szépen fejlesztenek most, hiszen jövőre lesz a negyedik év, amikor újra megint 130 ezer forint per hóval nő a praxispénz. Igen, csak még mindezzel együtt sem érte el azt a jövedelmi szintet sem, ami a hivatalos közalkalmazotti, egészségügyi bértáblába egy azonos korú és szakképesítésű orvosnak egy kórházban vagy egy szakrendelőben jár” – emlékeztetett Éger István.

 

(forrás: Hír TV)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés