hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Éger: „a rendszer olyan, mint a hadi egészségügy”

„Szinte a teljes szakma képes lenne külföldön álláshoz jutni. Ezért én ezt a szerződésötletet inkább blöffnek tartom” – mondja az oroskamarai elnök a 168 Órának, a szakorvosbér emelésének elhíresült tervéről.

Az Éger István kamarai elnökkel közölt interjúbúl onna idézünk egy részletet, ahol arról kezdenek beszélni, hogy rövidesen már a következő évi költségvetést tárgyalja a kormány, egyeztettek-e már bármiféle egészségögyi béremelésről?

– Eddig semmiféle tárgyalás nem volt. Pedig ha jövőre százmilliárdos tételt nem fordít a kormány béremelésre az egészségügyben, akkor az Isten irgalmazzon nekünk!

– Ennek lehet az a következménye, hogy hiába fejlesztik a kórházak műszerparkját, orvos híján porosodnak majd a gépek és szünetel a gyógyítás?

– Uram, ez már a jelen, legalábbis részben! Az elmúlt években csaknem 500 milliárdot fordított az ország a gyógyítás feltételeinek javítására: vidéki kórházak sorát korszerűsítették és szerelték fel műszerekkel – az összeg túlnyomórészt az unióból származik. Ehhez kellett volna minimum 50 milliárdot béremelésre hozzátenni költségvetési forrásból, az európai pénzek arra ugyanis nem fordíthatók. Orvosok, nővérek, vagyis a szakszemélyzet – illetve pénz – híján jórészt kihasználatlan az egészségügyi kapacitás. (...)

– Közben persze dermesztően hat az OECD által készített felmérés, amely szerint a magyarországi halálesetek csaknem harmada elkerülhető lenne. A megfelelő időben és módon elvégzett beavatkozás hiánya tehát halálos.

– Ez valóban rendkívüli érzékeny mutatója az egészségügy állapotának. Gondok vannak a sürgősségi ellátással, ahol komoly harcot folytatunk az életekért, de elegendő szakorvos ott soha nem volt. Számos helyen rezidensek végzik ezt a munkát, ami egyenesen törvénysértő. És akkor még nem beszéltünk a slágertémákról: időben ér-e a helyszínre a mentő, azonnal megfelelő szakorvosi beavatkozást tud-e biztosítani? A legtöbb esetben ez esetleges. Utána jön a diagnosztikai és a terápiás várólista – utóbbira most megint adtak pénzt, de a finanszírozást nem tűzoltó módszerrel kéne megoldani. Mai állapotában a rendszer olyan, mint a hadi egészségügy. Az a legdrágább formája a gyógyításnak, mert kiszámíthatatlan: a döntések ugyanis akkor születnek, amikor már ég a ház. Ez így nem megy sokáig! – olvasható a 168ora.hu-n.

(forrás: 168 óra)
hirdetés

Könyveink