hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Éger szerint a minisztérium akadályozta meg a választási hiba kijavítását

Éger István kamarai elnök az MTI kérdésére beszélt a köztestület és a felügyelő szaktárca vitáiról, valamint reagált arra, hogy kétséges lehet a szombati tisztújításuk érvényessége.

Éger István elnök utalt arra, hogy már több ügy is beárnyékolja a Magyar Orvosi Kamara szombati elnökválasztását, de törvény írja elő, hogy a választást év végéig meg kell tartani, "ez alól nincs kibúvó".

A Magyar Hírlap szerdán azt közölte: a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) keresetet nyújtott be a Fővárosi Bírósághoz a MOK által április és június között beszedett regisztrációs díjak miatt; a tárca szerint ezeket az összegeket a kamarának vissza kell fizetnie a tagoknak.

A napilap a birtokába került dokumentumokra hivatkozva azt írta, hogy a kötelező kamarai tagság bevezetése után a tagfelvételi eljárások közigazgatási ügyeknek minősülnek, ezekért regisztrációs díjat nem lehetett volna beszedni. Kitértek arra is, hogy Réthelyi Miklós miniszter október elején törvényességi felügyeleti intézkedést kezdeményezett a MOK ellen az elmúlt hónapok tisztújítása miatt is, amelynek kapcsán külön vizsgálták a józsefvárosi választást. A cikk szerint az is felvetődött, hogy a MOK nem megfelelő alapszabálya akár a szervezet vezetésének a legitimitását és a kamara újjászervezését is veszélyezteti.

A kamara közölte: a MOK az érvényes testületi határozatainak birtokában, a számára a törvény által megengedett időszakban, a hatályos, és a felügyeletet ellátó minisztérium által is jól ismert és korábban nem kifogásolt alapszabály szerint a nem újonnan belépő, hanem a kamarába visszalépő tagjaitól július elsejéig regisztrációs díjat szedett. A Nefmi az eljárást kifogásolta, és a felek jogi álláspontjának különbözősége miatt az ügy bíróság elé kerül - tették hozzá.

Éger István, a MOK elnöke az MTI-nek azt mondta: a minisztérium már október eleje óta tudott arról, hogy a 103 választókerületből egyben történtek kisebb szabálytalanságok. Minden eszköze megvolt ahhoz, hogy felügyeleti joga alapján beavatkozzon. Miután ez nem történt meg, az illetékes budapesti területi szervezet úgy döntött, hogy orvosolja a hibát, és november 22-én megismétlik a józsefvárosi választást. Ezt a minisztérium a kamarai elnök közlése szerint november 22-én, az utolsó pillanatban levélben és telefonon letiltotta.

Mint hozzátette, amikor ez a levél az országos elnökséghez is eljutott, ő sürgős választ kért a minisztériumtól arra, hogy a korábban megválasztott küldöttek küldöttek-e. Erre a levélre a minisztérium mostanáig nem válaszolt.

Éger István hangsúlyozta: "a jelenleg hatályos törvény értelmében a tisztújító országos küldöttközgyűlést december 31-ig meg kell tartani". Ennek a napját a MOK - már jóval korábban - e hét szombatra jelölte ki.

Közölte: tekintettel arra, hogy egy jogerősen le nem zárt, összességében nem túl jelentős problémáról van szó, amelynek a lezárását éppen a felügyeletért felelős minisztérium akadályozta meg, az elnökség úgy döntött, hogy amíg változás nem történik, addig a korábban megválasztott küldöttek legitimitását nem kérdőjelezik meg. Az érintett területet képviselő kollégákat is várják a szombati szavazásra - mondta Éger István.

A Népszabadság keddi számában írt arról, hogy a MOK elnöki posztjáért Éger Istvánnak két kihívója lesz: Berki Zoltán, a Semmelweis Egyetem orvosszakszervezetének elnöke és Lotz Gábor patológus. A lap úgy tudja: az elnöki tisztségre jelölést kapott Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke is, de valamiért mégsem szerepel a köztestület által összeállított listán.

Éger István az MTI-nek azt mondta: nem tud, de neki nem is kell tudnia arról, hogy Papp Magor kapott-e jelölést. "A hatályos és érvényes jelölések minden dokumentuma a megfelelő szabályok szerint rögzítve van" - tette hozzá.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink