hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

„Eddig sem Bob Marley irányította a drogpolitikát”

Hiába rendeztek emiatt konferenciát, a civil szervezetek továbbra sem tudják, hogy mi a baj a kormány által elutasított drogstratégiával, ahogy arra sem kaptak választ, hogy kik készítik és miben is lesz más az új. Eddig csak annyi derült ki, hogy a kormány szerint statisztikáktól függetlenül rossz a helyzet.

„Hogyan tovább hazai drogpolitika?” címmel rendezett a közelmúltban négy, a drogszcénában dolgozó civil ernyőszervezet konferenciát, ahogy fogalmaztak: „a szakmában uralkodó bizonytalanság enyhítése érdekében”. Ahogy korábban beszámoltunk róla, a Kábítószerügyi Koordinációs Bizottság decemberi ülésén Téglásy Kristóf, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium ifjúságügyi főosztályának vezetője bejelentette: a 2009-ben elfogadott nemzeti drogstratégiát vállalhatatlannak tartják, megszüntetik. Év végére új stratégia készül, mert a kormány „a rosszul értelmezett szabadságjogokkal szemben az élet védelmére helyezi a hangsúlyt”. Portörő Péter nemzeti drogkoordinátort és Felvinczi Katalint, a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet igazgatóját felmentették.

Felvinczi Katalin szerint a stratégia legfőbb bűne, hogy 2009-ben készült. Emlékeztetett arra, hogy az előző stratégiáról kétszer készült értékelés, de egyikre sem volt kíváncsi egy politikus sem.

Portörő Péter volt nemzeti drogkoordinátor közölte, hogy továbbra is szeretne kiállni a stratégia mellett, amelyet kifejezetten jó szakmai anyagnak tart. – Kevéssé befolyásolta a politika, talán éppen ez a hibája – tette hozzá. Felhívta a figyelmet arra, hogy a legtöbb mutatót tekintve Magyarország igencsak kedvező pozícióban van az unióban.

Sárosi Péter, a Társaság a Szabadságjogokért drogpolitikai programvezetője elmondta, hogy majdnem minden kormány módosítgatta a Btk. kábítószerekkel kapcsolatos szakaszait. Most úgy tűnik, hogy újra szigorítás következik. – A kormány úgy állítja be, mintha az elmúlt éveket a drogliberalizáció jellemezte volna, mintha a drogkoordinátort nem is Portörő Péternek, hanem Bob Marleynak hívták volna – fogalmazott.

Rácz József, a Magyar Addiktológiai Társaság elnöke szerint aggodalomra ad okot, hogy a kormány a jelenleginél kisebb hangsúlyt helyezne a tűcsereprogramokra, mert ezekkel jelenleg az injekciós droghasználók 70 százalékát elérik. – Nekik ez az egyetlen kapcsolódási pontjuk a többségi társadalommal, ha ennek lehetősége csökken, nőni fog körükben a közös tűhasználat, nagyobb arányban jelenhet meg a HIV-fertőzés – mondta.

A szervezők nem titkolt szándéka volt, hogy megtudják, pontosan mit is kifogásol a kormány az elmúlt tíz év drogpolitikájában és a megszüntetett drogstratégiában. Ezért is kérték fel Téglásy Kristófot, hogy „Az elmúlt tíz év drogpolitikájának kritikája, avagy Új Nemzeti Drogstratégiát!” címmel tartson előadást. A főosztályvezető szerint azonban „nincs idő a múlttal foglalkozni, az elmúlt éveket kritizálni, a médiában háborúskodni, ők inkább dolgozni akarnak”. Mindössze annyit mondott, hogy nagyon rossznak tartják a jelenlegi helyzetet, függetlenül attól, hogy Magyarország hol áll az uniós statisztikákban, mert nekik egyetlen, a drog miatt elveszített élet is számít.

A teljes cikk a Népszabadság Online-on olvasható.

Matalin Dóra
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink