hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Vizsgálják az ortopédiai cipőkre juttatott támogatást, készülnek a finanszírozási protokollok

Eddig jól teljesít az E-Alap

Amennyiben sikerül a kormány által elhatározott, a gyógyszerpiacot érintő rendelkezéseket megvalósítani, az egészségügyi szolgáltatók hozzájuthatnak a gyógyító megelőző ellátásokra elkülönített 15 milliárd forintos kerethez. Az Egészségbiztosítási Alap elsõ negyedévre elõírt számait ugyanis csupán a gyógyszerek és a gyógyászati segédeszközök támogatása, valamint az egészségpénztár mûködési költségei lépték túl, miközben a kiadások a vártnál kedvezõbben, a bevételek pedig összességében jobban alakultak, mint azt az idei költségvetésben megtervezték.

A korábbi években hallott, esetenként a 84 százalékot is elérő időarányos túllépéshez képest az első negyedévet tekintve egészen jól fest az Egészségbiztosítási Alap költségvetése – derült ki az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának május 18-i ülésén, amelyen a képviselők a kormánydöntést követően tekintették át a helyzetet. Mint arról azonban dr. Sélleiné Márki Mária, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója számot adott: a gyógyszerkassza időarányosan tervezett kifizetéseit április végéig 11 százalékkal, míg a gyógyászati segédeszköz kasszát kilenc százalékkal lépték túl, ami mindenképpen beavatkozást sürget ezeken a területeken.

A főigazgató jelezte: jelenleg az OEP-nél 1595 a lehetséges és 1500 a betöltött alkalmazotti létszám, ebből a központi hivatalban 530-an végeznek munkát. Annak ellenére, hogy az OEP-munkatársak egy részét átvezényelték az újonnan felálló kormányhivatalokba, mára beállt a működési rend, és a szakmai ellenőrzéseket is megkezdhette az egészségbiztosító. Az átalakítással magyarázható, hogy nőttek a működési költségek, amelyeke az első negyedévben a tervezettnél tíz és fél százalékkal többet, összesen 4.037 milliárd forintot költöttek. Túlszaladt azonban a gyógyszerek támogatására szánt kassza – az első negyedévben mintegy 11 százalékkal -- annak ellenére is, hogy a gyártók és forgalmazók befizetései a vártnál mintegy 48 százalékkal jobban alakultak; ennek azonban a főigazgató szerint magyarázata, hogy tavaly év végén több volt a támogatásra kiáramlott pénz is.

Az OEP maga is részt vett a gyógyszertámogatási rendszer átalakításában; az első tanulmányokat a hivatal maga készítette el erre vonatkozóan. A mai rendszer bonyolult és átláthatatlan – vélte az OEP főigazgatója, aki szerint jelentős változtatása van szükség mind a gyógyszer, mind pedig a gyógyászati segédeszközök támogatásában, amelyekkel kapcsolatban egy képviselői felvetetés kapcsán közölte: pillanatnyilag az ortopédiai cipők támogatására költjük a legtöbbet; meg kell vizsgálni, hogy ezek a kifizetések jogosak-e.

Körülbelül két héten belül kerülhet az egészségügyi államtitkárság elé az OEP azon javaslata, amelyet a gyógyászati segédeszközök piacának racionalizálása érdekében tesz a hivatal. Az első negyedévben ugyanis 9 százalékkal többet költöttünk segédeszközökre, mint azt tervezték. Sélleiné szerint a gyógyászati segédeszközök piaca sokkal szabályozatlanabb, mint a gyógyszerpiac, ezért a szabályozottságot fokozni szükséges. Mint megjegyezte, az OEP eddig is „számtalan büntetőeljárást kezdeményezett” ilyen ügyekben, és mint kiderült: most éppen az ortopédiai cipők piacát tekintik át.

A gyógyszerkassza alakulását a biztosító mindenképpen tovább monitorozza, ám mint azt a főigazgató közölte: az elmúlt időszakban 23 új gyógyszer befogadásával kapcsolatos kérelmet vizsgáltak, és kilenc esetében tettek a befogadásra javaslatot az egészségügyért felelős államtitkárságnak. A befogadás érdekében mielőbb meg kell jelennie a jogszabálynak – mondta Sélleiné Márki Mária, aki a koleszterinszint-csökkentőkkel kapcsolatos felvetésekre úgy reagált: a nemzetközi tapasztalatok szerint a ma mintegy 80 százalékban támogatott koleszterintszint-csökkentők között vannak olyanok, amelyek nem elég hatékonyak, sok mellékhatással bírnak, ezért a javaslat az, hogy a valóban hatékony kör legyen elérhető, ám az eddigi széles kör szűküljön.

Az OEP főigazgatója kérdésre válaszolva azt is megerősítette: maguk is támogatnák, hogy azokat a balneoterápiában megmaradt kapacitásokat, amelyeket a honpolgárok nem tudnak felhasználni, bocsássák külföldiek rendelkezésére, lehetővé téve akár azt is, hogy a hazai polgárok számára ezek a szolgáltatások olcsóbbak legyenek.

Márki Mária az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága előtt arról is beszámolt, hogy készülnek a finanszírozási protokollok, amelyek közül 19 már megjelent. Tizenkettő az egészségügyi államtitkárságnál kihirdetésére vár, és az OEP honlapján még körülbelül ugyanennyi finanszírozási protokoll vár a szakmai véleményalkotást követő közzétételre.

Sélleyné szerint a finanszírozási protokollok nemcsak a szolgáltatók számára jelentenek egyértelmű üzenetet arra nézve, hogy mit is finanszíroz az egészségbiztosító. Ezek meglétével, a nyilvánvaló szabályokkal az OEP számára is egyszerűbb lesz az ellenőrzés, sőt akár a az engedélyek visszavonása, a finanszírozás megvonása vagy szüneteltetése is, ha arra szükség lesz.

Az országgyűlési bizottság ülése előtt Gyenes Géza alelnök (Jobbik) újfent jelezte: nem a kormánynak van parlamentje, hanem fordítva, ezért szükségesnek tartaná, hogy a képviselők ne csak „elszenvedői legyenek” az egészségpolitikai döntéseknek, hanem alakítói is. Azt javasolta ezért, hogy az országgyűlési bizottság tűzze napirendre a Széchényi-terv megvalósításával kapcsolatos kormányelőterjesztést, amely felvetés ellen „nem emelt kifogást” a szaktárca. A tervek szerint a jövő héten az évente esedékes rendben mindenesetre a nemzeti erőforrás minisztert hallgatják meg, s valamikor szó eshet az egészségügy átalakítását szolgáló, hamarosan a kormány elé kerülő Semmelwes Terv kiegészített koncepciójáról (a Semmelweis Terv letöltéséért kattintson ide!) is.

Köbli Anikó
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)

Kapcsolódó fájlok

hirdetés

Könyveink