hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

E-Alap: még a tervszámok sem véglegesek

A jövő évi költségvetési tervekről eddig csak nyilatkozatok vagy sajtóközlemények születtek, így azt sem lehet tudni, hogy a Matolcsy György által néhány napja bejelentett, az egészségügy bevételeit növelő tételek mennyire javítják az E-Alap egyensúlyát.

A munkavállalókra kirótt egyszázalékos, valamint a vállalkozókra kirótt további 1,5 százalékos járulékemelés mintegy 120-160 milliárdos többletbevételt hozhat.

Körülbelül nyolcmilliárdot remélnek a német mintára bevezetendő új baleseti különadóból. További bevételnövelő tételként forog a kormányzati egyeztetéseken, hogy az ellátásukra maguk szerződők 5400 forintját megemelnék akkora összegre, mint amennyit az állam fizet a szociálisan rászorulók után. Ez körülbelül az egyéni szerződők díjának megduplázása lenne, ám erről még nincs döntés.

De bármennyi extrapénzt is hoznak össze a döntéshozók majd a parlamentben az E-Alap egyensúlyához, az csak az állam kiadásait mérsékli, mert ennyivel adnak majd kevesebbet az adóforintokból az egészségügyre. Azaz a szolgáltatásokra költhető pénz biztosan nem lesz több. Információk szerint a mintegy 1400 milliárddal gazdálkodó alap jövő évi költségvetésében még a tervszámok sem véglegesek. Több verzió is játszik a különböző szakértői tárgyalásokon. Értesülések szerint van olyan is amely nullszaldósra, de van olyan is – és ez látszik a legreálisabbnak –, ami negyedére csökkentené az idei tervezett 87 milliárdos hiányt.

(forrás: Népszabadság )
hirdetés

Könyveink