hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Drogpolitika 2016

Az év utolsó közlönyeibe is jutott még egészségügyi joganyag: megjelent a Nemzeti Drogellenes stratégia 2016. év végéig szóló szakpolitikai programja.

A 2010/2015. (XII. 29.) kormányhatározat (A Nemzeti Drogellenes stratégia 2016. év végéig szóló szakpolitikai programjáról) terjedelmes olvasmány, azt azonban már első nekifutásra is sejteti, hogy a  honi drogpolitikában nem 2016. lesz a fordulat éve. Az ott felsoroltakból csak néhány jövő évi feladatot idézünk ízelítőnek:

  • Fel kell mérni az addiktológiai ellátórendszer helyzetét és fejlesztési javaslatot kell tenni a kezelés és ellátás javítása érdekében. (Határidő: 2016. december 31.)
  • Az önkéntes drogteszt lehetőségének minél szélesebb körben történő alkalmazása érdekében ki kell alakítani a szakmai, az intézményi, valamint a szabályozási és finanszírozási feltételeket. (Határidő: 2016. december 31.)
  • Biztosítani kell az elektronikus adat ideiglenes hozzáférhetetlenné tételének (blokkolás) lehetőségét kábítószer-kereskedelem, kóros szenvedélykeltés, kábítószer készítésének elősegítése, továbbá új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűncselekmény miatt indult büntetőeljárások során. (Határidő: 2016. június 30.)
  • Biztosítani kell a feltételezett új pszichoaktív anyagok megelőző értékelésének és az új pszichoaktív anyagok kockázatértékelésének hatékony lebonyolításához szükséges feltételeket és erőforrásokat.  (Határidő: 2016. december 31.)
  • Át kell tekinteni a felsőoktatási képzési irányok képzési és kimeneteli követelményeit annak érdekében, hogy azokban kellő súllyal megjelenjenek a szerfogyasztással, a kábítószer-problémával, illetve a lelki egészséggel kapcsolatos ismeretek és készségek. (Határidő: 2016. december 31.)
  • Megelőzési és egészségfejlesztési ismereteket elmélyítő képzési, továbbképzési programokat kell szervezni újságírók, kommunikációs és médiaszakemberek, kulturális közösségfejlesztési szakemberek számára az egészségfejlesztést és drogmegelőzést támogató kommunikáció témakörében. (Határidő: folyamatos)
  • Az ágazatközi, a szakmai és a civil együttműködések javítása érdekében segíteni kell a Kábítószerügyi Koordinációs Tárcaközi Bizottság és a Kábítószerügyi Tanács tevékenységét. (Határidő: folyamatos)...

A határozat az idei 207. Magyar Közlönnyel tölthető le.

 

(forrás: Magyar Közlöny)
hirdetés

Könyveink