hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Drogként hat a baba mosolya

A mosolygó baba látványa úgy hat anyjára, mint egy kábítószer. Egy texasi tanulmány szerint az anyák agyában több jutalomközpont is aktiválódik, ha saját gyermeküket látják. Ez a hatás pedig akkor a legerősebb, ha a kicsi mosolyog. Elsősorban azok a területek jutnak ezáltal több vérhez, amelyekben a dopamin nevű hírvivőanyag tevékenykedik - írják a kutatók a Pediatrics című szaklapban.

Ilyen területek a substantia nigra, a striátum valamint a homloklebeny azon részei, amelyek többek közt az érzelmek feldolgozásában játszanak szerepet. "Ezek a területek a drogfüggőséggel kapcsolatos más kísérletekben is aktiválódtak" - mondja a tanulmány vezetője, Lane Strathearn, aki a houstoni Baylor Orvosi Főiskola kutatója. "A mosolygó kisbaba látványa valószínűleg természetes eufóriát vált ki."

Strathearn 28 anyának mutatott képeket saját gyermekéről illetve idegen babákról, míg agyukat egy funkcionális mágneses rezonancia tomográffal elemezte. Minél komolyabb képet vágott a gyermek, annál kevésbé aktiválódtak a jutalomközpontok. Ha szomorúság látszott rajta, akkor az agyterületek hasonlóan reagáltak, mint ha idegen baba arca jelent volna meg az anya előtt.

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink