hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Drog, alkohol, fiatalok

Súlyos problémákkal küzd a hazai addiktológia, drogstratégia híján a szabályozatlanság ráadásul a jogbiztonság követelményével összefüggő visszásságot idéz elő – állapította meg a többi közt a fiatalok drog- és alkoholfogyasztását vizsgáló jelentésében az ombudsman.

Az ombudsman 2011-ben a gyermekjogi projekt keretében vizsgálta a gyermekek drog-és alkoholfogyasztásának jelenségét. Az adatok azt mutatják, hogy egyre többen, egyre fiatalabb korban próbálják ki a különféle szereket. Mindeközben gyermek- és ifjúsági addiktológia, mint önálló ellátási forma nem létezik Magyarországon. Az Országos Addiktológiai Centrum 2010-ben előkészített ugyan egy komplex programot az addiktológiai problémával küzdő gyermekek ás serdülők ellátásának javítása érdekében, a program megvalósítása azonban adminisztratív okokból elmaradt.

Mint az ombudsman jelentése megállapítja: megoldatlan a 16 év alattiak addiktológiai rehabilitációja, mivel a jelenleg szociális intézményként működő drogrehabilitációs intézetek csak ezen életkor felett vehetnek fel betegeket, illetve, csak ekkor kapnak finanszírozást. Tizenöt év alattiak csak az állami gondozás rendszerébe kerülve, ezt követően speciális lakásotthonban elhelyezve (Alsónémedi, Szedres), vagy gyermek, ifjúsági pszichiátriai osztályon, egészségügyi keretek között kezelhetők.

A kábítószer-alkohol problémákkal küzdő gyermekek ambuláns egészségügyi- és szociális alapszolgáltatásba kerülése lehetséges ugyan, de kevés a megfelelő képzettségű szakember (gyermekpszichiáter, addiktológiai szakpszichológus stb.), így ez az ellátási rendszer is komoly hiányosságokkal küzd. A jelentés szerint azonban nemcsak a rehabilitáció okoz gondot, hanem az akut ellátás is, és az ambuláns kezelési igény sem elégíthető ki megfelelően. Ez a megállapítás sajnálatosan az addiktológia minden területére értendő, noha az alkohol tekintetében csak az akut intoxikáció ellátása problémás.

Országosan az akut detoxikálás sürgősségi osztályokon, gyerek-intenzív osztályokon-részlegeken történik. Ha nincs elérhető toxikológus szakorvos, gyakran felnőtt pszichiátereket hívnak konzíliumba (felnőtt pszichiáter gyereknek gyógyszeres javaslatot elvileg nem adhat), a megvonási tünetek kórházi osztályos kezelésre “elvileg” szintén nincs lehetőség, de felnőtt pszichiátriai osztályok kényszerűségből átmenetileg kezelnek 14 év feletti fiatalt, akit aztán, ha van fogadókészség, át tudnak adni gyerekpszichiátriára.

Az ombudman jelentése leszögezi: a jelentés elkészültekor hatályos Nemzeti Drogstratégiát a kábítószer-probléma kezelése érdekében készített nemzeti stratégiai programról szóló 106/2009. (XII. 21.) OGY határozat melléklete tartalmazta. A 2010-től érvényes, a Nemzeti Stratégiához kapcsolódó cselekvési programot azonban nem terjesztették a kormány elé. Noha rendelkezésre állt a hatályos Nemzeti Drogstratégia, amelyet az Országgyűlés elfogadott, és amelynek egyik célkitűzéseként jelenik meg a gyermek-és ifjúság addiktológia kialakítása, az erre vonatkozó cselekvési tervet nem fogadta el a Parlament.
Tekintettel arra, hogy a jelentés elkészültéig nem dolgoztak ki és nem fogadtak el új drogstratégiát, valamint az azok végrehajtását szolgáló akcióterveket, a szakma számára nem állt rendelkezésre követendő szakmapolitikai stratégiai döntés. Ennek hiánya a területen viszont teljes szabályozatlanságot eredményez. Ebből következően az ombudsman megállapította, hogy a keretnormák hiánya a jogállamiság elvéből levezethető jogbiztonság követelményével összefüggő visszásságot idéz elő.

További részletek Dr. Tóth László (jogi referens, AJBH): A gyermekek drog-és alkoholfogyasztásával kapcsolatos ombudsmani vizsgálatról szóló írásában

MedicalOnline
a szerző cikkei

Kapcsolódó fájlok

hirdetés

Könyveink