hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Drexler: Innovatív megoldásokkal újrarakható az egészségügy

Szükség van olyan új, innovatív ötletekre, amelyekkel a magyar egészségügy meglévő kapacitásai és adottságai jobban szolgálhatják a betegek érdekeit. Ezekről beszélgetett az eco.hu Drexler Donáttal, az egészségügyi ágazati stratégia egyes részterületeiben közreműködő, végrehajtó, az állami tulajdonú egészségügyi intézmények beszerzéseit támogató Egészségügyi Szolgáltató Zrt. vezérigazgatójával.

– Óriási lehetőségek vannak még az állami egészségügyben. Az egészségügyi intézményeink például ma nem tudnak mit kezdeni az eltérő igényekkel, ezért van az, hogy akinek magasabb szolgáltatási igényei vannak, magánintézményekbe megy. Eközben szakmai szempontból a magánegészségügy egyáltalán nem nyújt többet, sőt, megfigyelhető – és a profit szempontjából érthető – jelenség, hogy olcsóbb eszközökkel, alacsonyabb ráfordítás-igényű ellátásokat, beavatkozásokat végeznek megfelelő körítéssel vonzóvá és eladhatóvá téve. Mivel nincs teljes ellátási spektrum, sok szakorvosnak nem szakmai kihívás a magánszféra, mely a magánintézményekben dolgozó stáb kontraszelekciójával járhat.

eco.hu: Visszacsábítaná a magánkórházak betegeit az állami ellátásba?

D. D.: Igen. Megoldás lenne, ha magukhoz az ellátási csomagokhoz nem nyúlnánk hozzá, vagyis mindenki ugyanolyan színvonalú beavatkozást kapna, ám a kiegészítő, hotel jellegű szolgáltatásokért már plusz pénzt kérnénk. Lehetővé tehetnénk, hogy egy kiegészítő biztosítással luxuskörülmények között gyógyulhasson a páciens, vagy akár megfelelő szabályozási környezetben így lenne elérhető számára a szabad intézményválasztás. Ha egymillió ember fizetne elő ilyen kiegészítő biztosításra, akkor havi 20 ezer forinttal számolva további 240 milliárd forintot tehetnénk be az egészségügybe.

eco.hu: Ez azért sarkalatos szám, mert az előbb elmondottakból befolyó 400-500 milliárd forint már közelít ahhoz, ami a szakmai konszenzus szerint hiányzik a magyar egészségügy finanszírozásból.

D. D.: Pontosan, ráadásul még nem beszéltünk a külföldi páciensek jelentette piaci lehetőségekről, amelyek ugyancsak milliárdos bevételt hozhatnak.

eco.hu: Ez nekem kicsit science-fiction. Ön szerint valóban lenne itt keresnivalója az állami ellátórendszernek?

D. D.: Nagy lehetőségeink vannak az orvosi turizmus terén, ami Törökországnak például 900-1000 milliárd forintnyi bevételt jelent évente. Az eddigiekben felvázolt gondolkodási térben maradva a magántőke ezen a területen is kizárólag a kiegészítő szolgáltatásokba lépne be, maga az ellátó infrastruktúra az állami rendszerben már jelenleg is létezik, kapacitás is lenne ezeknek a betegeknek az ellátására.

eco.hu: Nem ellentmondás, hogy azt állítja, van elég eszköz és kapacitás, miközben hosszú hónapokat kell várni egy-egy vizsgálatra?

D. D.: Eszköz van elég, orvosi kapacitás is lenne, a gond a volumenkorlát, vagyis az államilag finanszírozott vizsgálatok korlátos száma, ez okozza a várólistákat.

A teljes interjú

(forrás: eco.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink