hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Drasztikusan nő a kórházadósság

Április végén 28,1 milliárd forintra duzzadt a kórházak adóssága, egy hónap alatt 5,5 milliárd forinttal ugrott meg, írja a Magyar Nemzet.

A legnagyobb, 1,9 milliárd forintos adóssággal a Honvédkórház küszködik, ezt követi a Békés Megyei Központi Kórház 1,3 és a Szegedi Tudományegyetem közel 1,2 milliárd forintos tartozással – derült ki a Magyar Államkincstár (MÁK) legfrissebb adataiból. A Szegedi Tudományegyetem klinikája ráadásul egyetlen hónap alatt 821 millió forinttal növelte a tartozását. Adósságaival átlépte az egymilliárd forintos határt a Péterfy Sándor Utcai Kórház, és csaknem a duplájára emelkedett a Semmelweis Egyetem tartozása is.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy az egészségügyi tárcánál ugyanis azt a tartozást, ami kevesebb mint 30 napja járt le, nem kezelik lejártként. Ez a gyakorlat pedig már évek óta jellemző.

– Hiába mondtuk már 2013-ban, hogy 40 milliárdra duzzadt a kórházak adóssága, ami ebből 30 nap alatti, az nem számított. Pedig ezen a területen alapvetően 60 nap a fizetési határidő, és még erre jön rá az említett 30 nap. Tehát a 90. napig nem is foglalkozik az állam a kórházak tartozásával – mondta.

– 2016-ban egy időre a korábbi havi 4-4,5 milliárdos átlagos adósságnövekedés is visszaesett 2-2,5 milliárdra. Ennek egyik oka az volt, hogy azoknak az orvosi egyetemeknek a tartozása, amelyeknek klinikái is vannak, látványosan visszaesett. Ezekben az intézményekben ugyanis a kancellárok szabadabban kezelték az intézmény összbevételét. Vagyis: az oktatási bevétel egy részét átcsoportosították az egészségügyre – fejtette ki Rásky. Emellett szerinte hatása lehetett a kórházakra annak is, hogy Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár figyelmeztette őket: ne tartalékoljanak készpénzt csak azért, hogy nagy adósságállományuk legyen, és az év végén nagyobb szeletet kapjanak az adósságkonszolidációs tortából.

Gilly Gyula egészségügyi szakértő szerint például 150 milliárd forinttal többet kellene az államnak költenie minden évben, hogy a kórházak eladósodása megálljon.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink