2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Dr. dollár

Noha az amerikaiak 74 százaléka nem bízik azokban az orvosokban, akik fizetséget kapnak a gyógyszergyáraktól, több mint 17 000 egyesült államokbeli orvos éppen ezt teszi, és közülük néhányan igen nagy összegeket köszönhetnek a gyógyszergyártó cégeknek.

Amint azt a ProPublica, egy több neves újság által fenntartott nonprofit szervezet kimutatta, a pénzt kapó egészségügyi dolgozók többsége orvos, de vannak köztük gyógyszerészek, dietetikusok és vezető ápolók is. Hét gyógyszergyárat vizsgáltak ebből a szempontból, és adataik szerint a kifizetések teles összege – előadás tartásáért, tanácsadásért, illetve más feladatok ellátásáért – összesen 257,8 millió dollár volt 2009 óta.

Két orvos több mint 300 000 dollárt kapott, 43-an 200 000 dollár és 384-en 100 000 dollár feletti összeget.

A top 5 orvos:

  • Belgyógyász, endokrinológiára és anyagcserére specializálódott, Nevada,  303558 dollár
  • Neurológus, Tennessee, 302125 dollár
  • Belgyógyász, endokrinológiára, diabéteszre és anyagcserére specializálódott, Tennessee, 257012 dollár
  • Orvos, Alabama, 255170 dollár
  • Belgyógyász, endokrinológiára és anyagcserére specializálódott, Florida, 254263 dollár

A teljes adatbázis a "Dollars for Docs - What Drug Companies are Paying Your Doctor"  oldalon olvasható. Ez azokat az orvosokat tartalmazza, akik pénzt kaptak hét gyógyszercég valamelyikétől: a Johnson & Johnson-tól, az Eli Lilly-től, a Mercktől, a GlaxoSmithKline-tól, a Pfizertől, a Cephalontól vagy az AstraZenecától – ezek a gyógyszergyártók tárták fel ilyen jellegű adataikat. Ezek közül egyes gyárak önként adták át az adatokat, de voltak olyanok is, amelyeket kényszeríteni kellett erre.

Az orvosoknak pénzt adni nem törvényellenes. A ProPublica maga is elismeri, hogy az orvosok és a gyógyszergyártók közötti szoros kapcsolat elősegítheti az innovációkat és a jobb kezelések kifejlesztését. Több vizsgálat szerint azonban az orvosoknak fizetett összegek, sőt, még a kis ajándékok is alááshatják az orvos szakmaiságát. Az amerikaiak 74 százaléka ellenzi, hogy az orvosok pénzt fogadjanak el a gyógyszergyáraktól, amelyek azt várják el tőlük, hogy az ő készítményeiket írja fel a betegeknek.

A jelentés szerzői felhívják a figyelmet arra, hogy a 17 000-es szám valójában sokkal több lehet, hiszen az adatok csak 7 gyógyszercégre vonatkoznak. Több mint 70 gyógyszergyártó nem fedte fel kártyáit, nem bocsátotta a vizsgálók rendelkezésére az adatokat. Ezt azonban nem sokáig tehetik – 2013-tól fogva törvényes kötelezettségük lesz az ilyen adatok nyilvánosságra hozása.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Medical News Today)
hirdetés

Könyveink