hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Döntöttek a háziorvosok: harcba szállnak (REAKCIÓVAL)

Sztrájkbizottság létrehozásáról döntött szombaton az alapellátó orvosok szövetsége (FAKOOSZ). Az országos gyűlés által elfogadott nyilatkozatukhoz várják, hogy testületi döntésüket követően aláírással is csatlakozzon a Kasszaorvosi Szövetség, a Házi Gyermekorvosok Egyesülete valamint a Magyar Orvosok Szövetsége.

A szervezet honlapján publikált nyilatkozatban így írnak:

„Alulírottak, az egészségügyi alapellátás körében, háziorvosi és házi gyermekorvosi ellátást nyújtók szakmai érdekvédelmi szervezetei a mai napon érdekeink markáns megjelenítése, képviselete és demonstratív, nyomásgyakorló lépések megtétele, valamint a kormány és az egészségügyi ágazat képviselőivel történő azonnali „bértárgyalások” megkezdése érdekében „SZTRÁJKBIZOTTSÁGOT” hozunk létre. A „sztrájkbizottsághoz” várjuk az egészségügyi alapellátás további szakmai  érdekvédelmi szervezeteinek (fogorvosok, védőnők, ápolók, asszisztensek) csatlakozását és együttműködésüket is.

Tárgyalások azonnali megkezdése mellett, „gördülő sztrájk” szervezését kezdeményezzük.

Demonstrációk, kommunikációs akciók mellett,  a „sztrájkkészültséget” mindaddig fenntartjuk, amíg  az „Együttműködési Megállapodás”-unkban foglalt azonnal elérendő céljaink nem teljesülnek, ezzel együtt a kórházi egészségügyi dolgozók béremelésével azonos időben, mértékben nem  emelkednek a mi jövedelmeink is.

A jelenlegi jogszabályi keretek között mindenkor biztosítjuk a „kötelezően elégséges szolgáltatást” a betegellátás folyamatosságának biztosítása érdekében.

Az idézőjeles kifejezések nem jogi fogalmakat, hanem ráutaló akciókat jeleznek!

Az elvi megállapodás létrejött, aláírásokra testületi döntések után kerül sor” – írják a FAKOOSZ honlapján. 

A szövegben említett együttműködési megállapodást szintén közlik a honlapon. E dokumentum ugyancsak a fenti négy szervezet vezetőinek egyezségét tükrözi, s az övék mellé támogatóként még a kórházszövetség és az orvosi kamara elnökeinek aláírását várják. Így írnak:

„Alulírottak, az egészségügyi alapellátás területén érdekvédelmi tevékenységet végző szakmai szervezetek és támogatók megállapodunk, hogy elsődlegesen a ránk bízott betegek biztonságos ellátása, a háziorvosi és házi gyermekorvosi rendszer fent maradása, fejlesztése érdekében összefogunk és sajátos érdekeink megjelenítése és képviselete mellett, közösen lépünk fel céljaink elérése érdekében.

Közös, elérendő közeli célként jelöljük meg:

- további működésünk jogbiztonságának és jogfolytonosságának megteremtését,

- az államtól átvett közszolgálati feladat tisztázását,

- a szolgáltatási csomag meghatározását,

- olyan finanszírozás megvalósítását:

mely költségalapon, valós ráfordítások és bérhányad figyelembevételével, tisztes nyereség tartalommal, egyenrangú szerződő félként, megállapodáson nyugszik, évenként karbantartott értéken kerül meghatározásra, kifizetése az általános üzleti szabályok szerint történik.

Azonnali elérendő célként jelöljük meg, s ebben további halogatást nem tűrünk:

- a jelenlegi finanszírozási rendben, a 10 éve változatlan teljesítmény arányos díj, pont/forint értékének ez év végéig 30 %-al történő emelését és a degressziós ponthatárok  emelését, figyelemmel a mai demográfiai helyzetre tekintettel ( gyermek, felnőtt népességszám csökkenése )

- az indikátor rendszer „versenyeztető” módszerének megszüntetését,

- az eszköztámogatás folyamatos amortizációs díjjá alakítását

- a praxis alap feltőkésítését,

- a szabályozott praxis piac megvalósulása érdekében a praxisalap kezelését – mint klasszikus kamarai funkciót – a Magyar Orvosi Kamarára bízni.

Az elvi megállapodás létrejött, a FAKOOSZ Országos Ülése támogatólag jóváhagyta, az aláírásokra testületi felhatalmazások után kerül sor” -  zárul a négy érdekvédelmi szervezet megállapodása.

FRISSÍTÉS:

A Fakoosz szombati kongresszusán az egészségügyi államtitkárságot Beneda Attila kabinetfőnök képviselte, aki az MTI-nek azt mondta, értetlenül állnak az úgynevezett sztrájkbizottság létrehozása előtt, hiszen a rendezvényen konstruktív megbeszélést folytattak. Azért sem értik a bejelentést - tette hozzá - mert amint azt a részvevőknek is elmondta: Szócska Miklós két héten belül hivatalába várja az alapellátásban dolgozók érdekképviseleti szervezeteit is, hogy többi között az alapellátás finanszírozásának fejlesztési lehetőségeiről egyeztessenek.     Beneda Attila szerint a háziorvosok "ultimátuma" indokolatlan, hiszen mint fogalmazott: "szó sincs arról, hogy a háziorvosok kimaradtak a bérrendezésből". Mint mondta: jogosnak tartják észrevételüket, hogy az alapellátás finanszírozása még nem ideális, de apró lépéseket már tettek az érdekükben, s tovább keresik a források bővítésének lehetőségeit - mondta Beneda Attila. 

(forrás: FAKOOSZ, MTI)
hirdetés

Könyveink