hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Dől a dohány

Rendkívüli egészségügyi hozzájárulás megfizetésére kötelezné 2015-ben a dohányipari vállalkozásokat a Fidesz – írja a nemzeti hírügynökség.

Szatmáry Kristóf, a kormánypárt országgyűlési képviselője a parlamentnek csütörtökön benyújtott törvényjavaslatának indoklásában azt írta: az egyszeri teher döntően a magyarországi dohánygyártókat és azokat a bejegyzett kereskedőket sújtaná, amelyek Magyarországon dohányterméket hoznak kereskedelmi forgalomba, azaz "szabadforgalomba bocsátanak". A hozzájárulás alapja a kötelezett 2014-es adóévben elért nettó árbevétele lenne. Az előterjesztés (innen letölthető) sávosan határozza meg a fizetendő hozzájárulás mértékét: az adóalap 30 milliárd forintot meg nem haladó része után 0,2 százalék - de legalább 30 millió forint -, az adóalap 30 és 60 milliárd forint közötti része után 2,5 százalék, az adóalap 60 milliárd forint feletti része után pedig 4,5 százalék.
A befolyó pénzt kizárólag az államháztartás egészségügyi alrendszereinek finanszírozására fordíthatnák – idézi az előterjesztést  tovább az MTI .

Az egészségügymentő jó hírhez mindenek előtt három megjegyzés kívánkozik:

  • Az a megjegyzés, hogy e bevétel csak az egészségügy finanszírozására fordítható, csak a javaslat indoklásában – a „mese mezőben” – szerepel, így elfogadása esetén se kötne senkit, semmihez.
  • De még ha ez kötelezne is, mivel az ágazatnak nem garantáltak a bevételei, semmi nem gátolja, hogy amit itt a kormányzat esetleg betesz, azt máshol kivegye (emlékezhetünk példaként a chips-adóra).
  • Harmadsorban az egész javaslat meghökkentő, mivel november közepén a január óta már zajló gazdasági év adókereteit igyekszik átírni. A 2010. évi CXXX. törvény a jogalkotásról viszont azt mondja: „Jogszabály a hatálybalépését megelőző időre nem állapíthat meg kötelezettséget, kötelezettséget nem tehet terhesebbé” [2. § (2)].
MedicalOnline
a szerző cikkei

cimkék

hirdetés

Könyveink