hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Doktor- és díszdoktoravató a Debreceni Egyetemen

Szombaton a Debreceni Egyetemen (DE) három díszdoktori, hetvenhét doktori (PhD) és nyolc habilitált doktori cím mellett, számos további díjjal is elismerte oktatói munkáját, eredményeit.

"Ennek az országnak nagy szüksége van önökre, önök a nemzet igazi hatalma" - szólt az új doktorokhoz Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke. Ünnepi köszöntőjében arról beszélt, hogy az új doktorok tagjaivá válnak a tudománnyal foglalkozók közösségének, annak minden örömével és felelősségével együtt. A Debreceni Egyetem büszke arra, hogy itt doktoráltak és felajánlja tudásukat más egyetemeknek, a magyar nemzetnek, a világ tudományosságának és művészetének - tette hozzá az akadémia elnöke.
Ugyanakkor kérte, hogy a világban végzett munkájuk után térjenek haza, és gazdagítsák ezt a nemzetet. Pálinkás József végezetül felszólította az új doktorokat, dolgozzanak szakterületükön olyan ambícióval, mint azok a tudósok tették fiatal korukban, akiket most a Debreceni Egyetem díszdoktoraivá fogadnak.
Fésüs László akadémikus, a DE rektora bejelentette: az egyetem három új honoris causa díszdoktora: Gudni Albert Jóhannesson professzor, Mezei Ferenc akadémikus és Vásáry Tamás zongoraművész.
Az izlandi származású Gudni Albert Jóhannesson professzor, az egyik legnagyobb skandináv műszaki felsőoktatási intézmény, a Stockholmi Királyi Műszaki Egyetem tanára, az építési technológiák tudományának nemzetközi szaktekintélye munkásságával jelentős mértékben járult hozzá a Debreceni Egyetem nemzetközi elismertségéhez, valamint az oktatók nemzetközi projektekbe történő bekapcsolásához.
Mezei Ferenc akadémikus, a magyar tudomány követe és világszerte ismert képviselőjének elévülhetetlen érdeme, hogy a debreceni tudományos kutatás jelentősége megerősödött az európai tudományos köztudatban. Az Európai Spallációs Neutronforrás kidolgozásának egyik irányítója; Grenoble-ban és Berlinben eltöltött több évtizedes szakmai múlt után hazatérve jelenleg azon fáradozik, hogy a neutronforrást Debrecenben építsék fel.
Vásáry Tamás zongoraművész szoros szálakkal kötődik szülővárosához, Debrecenhez, amelynek díszpolgára is. A magyar Rádió Szimfonikus zenekarának örökös főzeneigazgatója az ifjú tehetségek pártfogójaként került közelebbi kapcsolatba a DE zeneművészeti karával, amelynek zongora tanszékén számos alkalommal tartott nyilvános mesterkurzust.
A Debreceni Egyetem Díszérmét Berényi Dénes akadémikus, atomfizikus professzor kapta, míg a DE Professzor Emeritusa Daróczy Zoltán akadémikus, matematikus lett.


MTI

 

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés