hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Diszkrimináció az egészségügyi gyakorlatban

A leszbikus, meleg és biszexuális (LMB) embereknek a magyarországi egészségügyben szerzett tapasztalatairól szóló kutatást ismertet az Index.

A kutatáskor kiderült, hogy az egészségügyre szorulva sokan a rejtőzködés stratégiáját választják, vagyis nem fedik fel szexuális irányultságukat, nehogy hátrányuk legyen belőle. Hogy a félelmük nem alaptalan, azt mutatták a számok is – írja a lap. A rejtőzködőknek csak körülbelül 3 százaléka számolt be hátrányos megkülönböztetésről, de azok között, akik például a háziorvosuk előtt nyíltan vállalták identitásukat, több mint 10 százalék érzett diszkriminációt.

Ha foglalkoznak is az LMB-emberek panaszával, előfordul, hogy tiszteletlen, ellenséges bánásmóddal találkoznak. A kérdőíves felméréskor a megkérdezettek összesen 29 százaléka mondta: volt már, hogy megalázták, zaklatták az orvosnál.

Többeket az hozott nehéz helyzetbe, hogy az orvosaik azonnal HIV-fertőzéstől kezdtek tartani, amikor értesültek a melegségükről. Volt, akin rutinból, ok nélkül HIV-szűrést végeztek. Egy – azóta kiderült, irritábilis bélszindrómában szenvedő – 29 éves meleg férfit nem volt hajlandó megvizsgálni a belgyógyász egy vidéki kórházban, azt mondta neki, előbb AIDS-tesztre kell mennie.

Aki ilyesmit él át, nem jellemző, hogy panaszt tesz. Ennek legtöbbször az volt oka, hogy az érintettek tehetetlennek érezték magukat, mert úgy gondolták, az csak rosszul sülhet el.

A kutatási jelentés ajánlásokat is megfogalmazott. Felvetődött az az ötlet is, hogy hozzanak létre az érintettek visszajelzésein alapuló adatbázist az LMB-barát egészségügyi szolgáltatókrólolvasható az index.hu-n.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink