Díjat kapott a Szent Pantaleon Kórház

Az Életet adományozó kórház-díjat idén öt intézménynek adtak át; az egyik a Szent Pantaleon Kórházé lett, írja a FEOL nyomán a Weborvos.

hirdetés

Életet adományozó kórház díjakat kaptak a Magyar Kórházszövetség XXXV. Kongresszusán, 2023. április 21-én azok a fekvőbeteg-ellátó intézményeknek, amelyekben 2022-ben a legnagyobb növekedést tapasztalták a donációs aktivitásban. A Szent Pantaleon Kórház és Rendelőintézet nevében a díjat az intézmény transzplantációs koordinátora, az Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó Osztály osztályvezető főorvosa, dr. Németh Zoltán vette át. Őt kérdezte a donorkkordinációs feladatokról és a hazai donáció szabályairól is a feol.hu.

Az Országos Vérellátó Szolgálat által az Életet adományozó kórház-díjat idén öt intézménynek adtak át, abból az egyik a Szent Pantaleon Kórházé lett. Miről szól ez díj?

– Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) a kórházak agyhalott donorból megvalósuló szervdonációs munkáját ismeri el ezzel a díjjal. Ez egy olyan országos szakmai elismerés, amire büszkék lehetünk. Az OVSZ Szervkoordinációs Irodája végzi az összes magyarországi szervkivételi folyamat irányítását, és az Eurotransplantból érkező, illetve oda irányuló szervfelajánlások központi szervezését, továbbá a gördülékenység biztosítása érdekében kórházi koordinátori hálózatot működtet. A donorjelentéseket országos és intézményi koordinátorok, intenzív terápiás szakorvosok végzik. A szervkivételeken az orvoscsoportok munkáját az országos koordinátorok segítik, az iroda központjából kiutazva a donáció helyszínére. Ez egy nagyon összetett, részleteiben kidolgozott, jogilag szigorúan szabályozott, sok ember összehangolt tevékenységét igénylő team munka. A donorjelentő kórházakban 2013. január 1-től megbízott kórházi koordinátorok dolgoznak. Dunaújvárosban 2014-től engem bíztak meg ezzel a koordinátori feladattal. Az országos díj egy csapatmunka gyümölcse, amelynek oroszlánrészét az intenzív osztály dolgozói végzik, ugyanakkor a sikeres szervkivételhez a központi műtőszolgálat összehangolt munkájára is szükség van.

További részletek a Weborvoson

(forrás: FEOL, WebOrvos)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!