hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Deutériumszegény víz reklámozásáért bírságoltak (FRISSÍTVE: bíróságra megy a HYD...)

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) harmincmilliós bírsággal sújtotta a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft.-t (HYD) Preventa termékeinek reklámozásával kapcsolatban.

A Preventa ivóvizek nem minősülnek sem természetes ásványvíznek, sem különleges táplálkozási célú élelmiszernek. A HYD a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézet Főigazgatóságánál (GYEMSZI-OGYI) több ízben kezdeményezte csökkentett deutérium tartalmú víz készítmények törzskönyvezését és forgalomba hozatalának engedélyezését, melyet a GYEMSZI-OGYI elutasított.

A HYD 2012-ben és 2013-ban a csökkentett deutérium tartalmú Preventa ivóvízzel kapcsolatban intenzív kommunikációs tevékenységet folytatott.

A GVH döntésében megállapította, hogy a HYD kommunikációjában jogsértően tulajdonított a Preventa termékeknek betegségmegelőző, illetőleg gyógyító hatást. A HYD-hoz kapcsolható kommunikációkban több esetben a Preventa termékek megnevezése nélkül kerültek megjelenítésre a deutérimcsökkentés gyógyhatásai, illetve a csökkentett deutériumot tartalmazó termékeknek betegség megelőzésére, gyógyítására vagy kezelésére vonatkozó tulajdonságai. Azonban az, hogy a Preventa vizek és a deutériumcsökkentés között objektív kapcsolat van az érintett fogyasztók számára világossá vált, és ez megalapozza a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatotírja honlapján a GVH.

FRISSÍTÉS (2015.01.13. 15:20):
A GVH határozatának jogszerűségét vitatja a HYD Kft. és annak bírósági felülvizsgálatát kéri – derül ki a cég honlapján elérhető közleményből.

 

(forrás: GVH)
hirdetés

Könyveink