hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Tudomány

Depresszió a mezőgazdasági munkásokban

Már korábban bebizonyosodott, hogy a növényvédőszerekkel (peszticidekkel) dolgozó mezőgazdasági munkások körében gyakoribb a depresszió. Emellett számos vizsgálat igazolta, hogy a depresszió a peszticidmérgezés hosszú távú következménye lehet.

Egy nagyszabású mezőgazdasági egészségügyi vizsgálat (Agricultural Health Study) peszticiddel dolgozó mezőgazdasági munkások körében összefüggést mutatott ki a depressziós hangulat, közönyösség és visszahúzódás, illetve a kumulatív peszticidexpozíció között. Az Environmental Health Perspectives című lapban közzétett kutatás célja a peszticidexpozíció és a depresszió közötti összefüggések feltárása volt.

Az eredmények azt jelezték, hogy különösen azok között igen gyakori a depresszió előfordulása, akik nagy koncentrációban használják a növényvédőszereket munkájuk során. A kumulatív expozíciós csoportok adatainak elemzése alapján nem igazolódott kapcsolat az expozíciós idő és a depresszió kockázatának növekedése között.

A depresszió és a peszticidmérgezés, illetve a szokatlanul nagy expozíciós esemény kapcsolatát már korábbi szakirodalmi adatok is jelzik, de ez a vizsgálat volt az első, amely a nagy kumulatív expozíciót is prediktívnek találta a depresszió kialakulásának kockázatára nézve.

A szerzők felhívják a figyelmet a peszticidek alkalmazásának veszélyességére, és szorgalmazzák, hogy csak a feltétlenül szükséges ideig és koncentrációban használják azokat a mezőgazdaságban. Az egészségügyi szakemberek számára javasolják továbbá, hogy fokozott figyelemmel és megfelelő szűrővizsgálatokkal törekedjenek a depresszió felismerésére azoknál a személyeknél, akikről tudni lehet, hogy peszticidekkel dolgoznak.

Dr. Simonfalvi Ildikó

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink