hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Dengue-láz ellen oltanak

A világon először engedélyeztek dengue-láz elleni oltást, a szert előállító Sanofi francia gyógyszergyártó „az egészségügy-történelem egyik fontos pillanatának nevezte” a lépést – írja az MNO.

Eddig nem létezett hatóanyag a dengue-láz ellen, amely elsősorban trópusi és szubtrópusi területeken terjed szúnyogok révén, kimenetele gyakran halálos. A megfelelő hatóanyag utáni kutatást nehezítette, hogy a vírusnak négy típusa létezik. A Sanofi húsz éve dolgozott a Dengvaxia kifejlesztésén.

Mexikó – ahol az oltást először engedélyezték   – egészségügyi minisztériuma szerint az új kezelés átlagosan 60,5 százalékban hatékony a dengue jelenlegi négy változata ellen. Ez viszonylag alacsony hatékonysági arány, a kanyaró és a gyermekbénulás elleni oltások például több mint 95 százalékos hatékonyságot mutatnak fel. A Dengvaxia a betegség súlyos, potenciálisan halálos változata, a vérzéses dengue-láz ellen viszont csaknem 95 százalékban hatékony. Ez a változat belső vérzéseket, sokkot, szervi károsodást és halált okoz – olvasható az mno.hu-n.

 

(forrás: MNO)

cimkék

hirdetés

Könyveink