hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Demens idős japán sofőrök

Időskori elbutulásban szenvedhet mintegy 30 ezer idős, 75 éven felüli japán gépkocsivezető – derült ki az idős vezetők esetében év elején életbe léptetett szigorúbb orvosi vizsgálatokból, közli az MTI nyomán az Origo.

Az új közlekedési törvény előírásai alapján március elejétől a vezetői engedély megújításakor a 75 évnél idősebbeknek részt kell venniük kognitív funkciók (megismerési funkciók) vizsgálatán is, és ha felmerül a demencia veszélye, újabb orvosi vizsgálatokra kötelezik őket.

A szeptember végéig kognitívfunkció-vizsgálaton átesett 1,1 millió idős emberből 30 170-et küldtek tovább orvoshoz. Közülük eddig több mint 7600 esett át a vizsgálaton, ami 1622 idős gépkocsivezető engedélyének visszavonását vagy felfüggesztését eredményezte – ismertette az adatokat a japán rendőrség.

Bár a másik 6051 gépkocsivezetőnek engedélyezték a vezetést, 70 százalékukról megállapították, hogy fennáll náluk az időskori elbutulás kockázata, és ezért hat havonta kell orvosi ellenőrzésen részt venniük, közli a lap.

(forrás: MTI/Origo)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés